Meglepő módon az ENSZ-ben nagy többséggel támogattak egy Izrael által benyújtott, a nemzetközi innováció és fejlesztés témájában készült tervezetet.

A határozat a “Vállalkozás a fenntartható fejlődés szellemében” címet viseli. A szavazás során 123 ország támogatta, 30 ellenezte és 8 tartózkodott.

Dániel Dánon, Izrael ENSZ nagykövete elmondta, hogy hónapokon keresztül dolgozott azon, hogy a szükséges támogatást megszerezze. Egyenként járta végig a különböző országok képviselőit, hogy meggyőzze őket a határozat fontosságáról. Mindeközben az arab országok képviselői minden erejükkel azon munkálkodtak, hogy a tagországok többsége nemmel voksoljon, és ne kerüljön a zsidó állam által benyújtott határozat az ENSZ hivatalos dokumentumai közé. Tették ezt annak ellenére, hogy a határozat elfogadása pozitív hatással jár saját társadalmaikra nézve is.

“A határozat újabb bizonyítéka annak, hogy Izrael innovációs és vállalkozói nagyhatalomként jelentősen hozzájárul a világ fejlődéséhez.” – mondta Dánon. “Az arab világ képmutató aknamunkája nem járt sikerrel. Napról napra egyre több ország fordul érdeklődéssel az izraeli sikerek felé. Büszkén működünk együtt a világ országaival, szívesen osztjuk meg tudásunkat és találmányainkat másokkal, hogy együtt egy jobb világot hozzunk létre.” – tette hozzá.

A frissen elfogadott izraeli határozat a vállalkozók munkáját nehezítő akadályok lebontására biztatja az ENSZ tagállamokat és magát a világszervezetet is, hogy a tehetségek minden társadalomban megtalálhassák a sikerhez vezető utat. Ehhez szükség van a megfelelő képzési lehetőségek létrehozására, a kezdő vállalkozások támogatására, a fiatalok, a nők és a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének megteremtésére.

Az izraeli diplomáciai erőfeszítések eredményességét jelzi egy másik, Izrael által benyújtott és a világszervezet által elfogadott javaslat is, mely a fenntartható mezőgazdaság témakörében született. Ez a szavazás is erős arab ellenállásba ütközött, ismét sikertelenül.

Dánon szerint az utóbbi hetek sikerei azt mutatják, hogy az Izraellel szemben rendkívül ellenséges ENSZ-közgyűlés mégsem reménytelen eset. “Különleges nap ez az ENSZ-ben. Elfogadták a határozatunkat. Nem lehetetlen tehát, hogy néha mi győzzünk a világszervezetben.”

Forrás: Arutz7