Az izraeli buszmegállók többségében a látássérültek nem tudnak könnyen tájékozódni – derült ki egy felülvizsgálatból, amit a vakok és látássérültek napja kapcsán végeztek.

116 megálló vizsgálata során 18 helyen találtak olyan Braille-írással ellátott tájékoztatót, amiből kiderül, hogy milyen járatok állnak meg ott, 30 helyen részlegesen lehetett ilyen módon információhoz jutni, 68 esetben nem volt vakok által is olvasható tábla – derül ki a jpost.com cikkéből, ami a hadsereg rádiójára hivatkozik. 

A számok még rosszabb képet mutatnak, ha városok szerint vizsgáljuk a problémát. Jeruzsálemben 15 állomás közül csak az egyiken lehetett Braille-írással elolvasni a menetrendet. Arielben a vizsgált 8 megálló egyikében sem volt megkönnyítve a tájékozódás, Beér-Seva szintén rosszul teljesített az egyetlen megfelelő állomásával.

Az adatokat önkéntesek gyűjtik egy alapítvány segítségével. A Közlekedési Minisztérium szerint a megállók megfelelő felszerelése a tömegközlekedési szolgáltatók felelőssége és sajnos a rongálások sem ritkák. A minisztérium azt is közölte, hogy van egy kísérleti projekt, ami a vakoknak okostelefonon keresztül biztosítani a valós idejű információkat az utazás alatt.

zsido.com

 

 

 Kép: jpost.com