Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A közelgő peszách ünnepe alatt izraeliek milliói indulnak kirándulni nap mint nap. Minden év hoz valami újdonságot a szórakozást keresők számára. Idén a jeruzsálemi Óváros falairól lehet hegymászó felszerelés segítségével leereszkedni. Az új attrakció előkészítése nem volt egyszerű feladat, mert megannyi archeológiai és biztonsági előírást kellett figyelembe venni. Roi Menesz, a programot szervező cég vezetője elmondta: “Rengeteg engedélyt kellett beszereznünk különböző szervezetektől és minisztériumoktól. Még egy speciális kötélzetet is vásároltunk, mely nem jelent veszélyt a műemlékekre, de a leereszkedés élményét sem csökkenti.” A kevésbé bátrak az Óváros háztetőin haladva vehetnek rész egy újszerű városnézésen, illetve egy interaktív foglalkozás keretében sajátíthatják el az ősi városfal-építés technikáját.

Katonát leszúrni ér?

Ismét egy arab parlamenti képviselő kijelentése borzolja a kedélyeket Izraelben. Az ügy érdekessége, hogy jelen esetben nem a nyíltan anticionista, az arab pártokat és a kommunistákat tömörítő Egyesült Lista egyik tagja, hanem a választásokon Cionista Tábor néven indult Munkapárt képviselője, Zuheir Báhlul nyilatkozta, hogy “az arabok katonák elleni támadásait nem lehet terrorizmusnak nevezni”. Szerinte különbséget kell tenni a civileket és a katonákat megkéselő terroristák között, mert utóbbiak “csak a megszállás elleni tiltakozásukat fejezik ki”. Báhlul párttársainak nagy része is felháborodásának adott hangot, többen a képviselő távozását követelik. A pártot vezető Jicchák Herzog még nem hozott döntést az ügyben, de számára különösen kellemetlen egy ilyen kijelentés, mert egyik legfontosabb politikai törekvése, hogy a közvélemény által túlzottan baloldalinak tartott Munkapártot minél inkább középre pozícionálja.

Zuheir Báhlul
Zuheir Báhlul
6,8 milliárd forintos adomány

Az izraeli mentőszolgálat, a Vörös Dávidcsillag 25 millió dolláros (6.8 milliárd Ft) adományt kapott az atlantai Marcus Alapítványtól, melyet egy új vérellátó központ felépítésére fordíthatnak. Az új intézmény helyszíne a Tel-Aviv melletti Rámle városa lesz, s a közelben fekvő Tel Hásomer egészségügyi központtól veszi át ezt a feladatkört. A biztonsági helyzet és a növekvő lakosság tette szükségessé az új központ kialakítását, melyet rakétavédelemmel, vegyi támadás elleni légrendszerrel és modern laboratóriumokkal szerelnek fel. “A Mágen Dávid Ádom (Vörös Dávidcsillag) képes arra, hogy Izrael polgárait ellássa a megfelelő típusú vérrel, bármikor, amikor erre szükségük van.” – jelentett ki Bernie Marcus az adományt tevő alapítvány vezetője.

A új, föld alatti vérellátó központ terve
A új, föld alatti vérellátó központ terve
Az intifáda vége?

Az utóbbi hetekben lényegesen csökkent a terrortámadások száma Izraelben, sokan már múlt időben beszélnek a “késes intifádáról”. Ezzel együtt a biztonsági helyzet még nem tökéletes. A hét elején Ros Háájin városban támadt egy arab nő egy járókelőre. Az áldozat  – egy 30 éves nő – könnyebb sérüléseket szenvedett. A terroristát egy közelben dolgozó biztonsági őr ártalmatlanította, és adta át a rendőrségnek. A nő táskájában még egy kést találtak. A kihallgatás során a támadó azt állította, hogy véletlen baleset történt és a késsel csupán gyümölcsöt akart hámozni.

Szombaton három arab fiatalt tartóztattak el, miközben éppen merényletre készülődtek. A három férfira a Palesztin Hatóság rendőrei lettek figyelmesek, akik azt hitték, hogy egy Rámállá melletti arab faluba véletlenül tévedt izraeli kirándulókról van szó, így értesítették az izraeli biztonsági szolgálatot. Ilyen esetekben általában a katonaság evakuálja az életveszélyes helyzetbe keveredett izraelieket. A vizsgálat során azonban kiderült, hogy a gyanús személyek a Palesztin Hatóság területéről érkeztek és hátizsákjaikban kézigránátokat és géppisztolyokat vittek, melyekkel Jeruzsálemben próbáltak volna merényletet végrehajtani.

ShowImage
Terrorista nő letartóztatása Ros Háájinban
Újabb zsidók érkeznek Etiópiából

Újraindul az etióp bevándorlás. Bár a külföldön élő zsidók Izraelbe költözését szervező Zsidó Ügynökség (Szochnut) 2013. augusztusában hivatalosan lezárta az etiópiai zsidó közösség Izraelbe vándoroltatását, hamarosan mégis újabb 1300 ember indulnak útra, s 2020-ig még 9000 társuk követi őket. Az újonnan érkezők a Falas Mura közösség tagja. Ők olyan etiópiai és eritreai zsidók leszármazottai , akiket a XIX. és a XX. század folyamán erőszakkal keresztény hitre térítettek, ám szeretnének ismét a zsidó néphez csatlakozni és Izraelbe vándorolni. A már Izraelben élő etióp közösség régóta követeli, hogy a Falas Mura tagjai engedélyt kapjanak az alijára. A tüntetéseken sokan rég nem látott családtagjaik nevében adtak hangot követeléseiknek. A kezdeményezés élére a Likud-párti Dávid Ámszálem állt, aki szerint a kormány eltúlozta a program végrehajtásához szükséges költségeket és nem lehetetlenség forrást találni az éves költségvetésben a bevándorlás finanszírozására. Netánjáhu végül egy öt éven keresztül tartó, lassabb abszorpciós programra adta áldását.

 Etiópiai bevándorlók megérkezése Izraelbe 2012-ben, a Galamb Szárnyán akció keretében
Etiópiai bevándorlók megérkezése Izraelbe 2012-ben, a Galamb Szárnyán akció keretében