A vasárnapi választáson megerősödött az askenázi háredi polgárokat képviselő Egyesült Tóra Judaizmus pártja, amely hét mandátumot szerzett a Kneszetben. A változásról a chábád hászidok által lakott városnegyedek eredményei tanúskodnak.

A párt népszerűségének növekedése nem véletlen: Meir Porus rabbi, helyettes oktatásügyi miniszter személyesen kampányolt a lubavicsi közösségekben szerte az országban.

“Nem kétséges, hogy mi vagyunk a legvallásosabb párt a jobboldali tömbben. Mi vagyunk az egyetlen párt, amely szilárdan kiáll a Rebbe által meghatározott három alapelv (a zsidó nép, a Tóra és Izrael földjének teljessége) mellett. A jövőben is kiállunk a Chábád mellett és segíteni fogjuk a munkáját” – jelentette ki Porus.

A lubavicsi választók döntését az is befolyásolta, hogy a közösség rabbijai megtiltották, hogy olyan pártra voksoljanak, amelynek nincs reális esélye, hogy elérje a bejutáshoz szükséges 3.25%-os küszöböt, továbbá ők is az Egyesült Tóra Judaizmus támogatását szorgalmazták, mert “az a párt rendelkezik a legvallásosabb jelöltlistával és ők képviselik a leghitelesebben a Rebbe elképzeléseit”.

Más hászid rebbéktől eltérően a néhai Menáchem Mendel Schneersohn rabbi soha sem nevezett meg egy bizonyos pártot, melyre követőinek voksolnia kellett. Azt azonban elvárta, hogy a hászidok részt vegyenek a szavazáson, és azt a pártot támogassák, amely a “Izrael népének teljességét, Izrael földjének teljességét és a Tóra teljességét” képviseli. Mivel ezzel kapcsolatban megoszlik az emberek véleménye, a chábád tagjai mindig többfelé adják le voksaikat. Más hászid csoportokban a hívek a rebbéjük utasítása alapján voksolnak (szinte kivétel nélkül az Egyesült Tóra Judaizmus pártra) vagy maradnak távol a szavazástól a cionista állammal való szembenállásuk miatt.

A korábbi fordulókban a lubavicsiak elsősorban a radikális-jobboldali Ocma Jehudit (Zsidó Erő) pártot támogatták, amelyet a néhai Meir Kahane rabbi tanítványai vezetnek, és amely végül nem jutott be a Kneszetbe.

Az egyetlen, kizárólag chábád hászidok által lakott településen, a Tel-Aviv közelében fekvő Kfár Chábádban sokan megfogadták a rabbik tanácsát: a választók közel 40%-a az Egyesült Tóra Judaizmusra adta a voksát. A második helyen a Likud végzett 26%-kal, a harmadik helyezett pedig a keleti háredi zsidókat képviselő Sász párt lett 22%-kal. A vallásos cionisták Jámina nevű listája 7%-ot, a korábbi befutó Ocma Jehudit pedig mindössze 5%-ot kapott.

zsido.com

crownheights.info