A buchenwaldi tábor Mühlhausen nevű részén mintegy hétszáz zsidó nőt tartottak fogva. Valaki azt gondolta, hogy jó ötlet ott kolbászmúzeumot létesíteni.

A Türingiai Kolbász Barátai elnevezésű egyesület nemrégiben jelentette be, hogy a jelenlegi, holzhauseni helyszínéről Mühlhausenbe költözteti Kolbászmúzeumát, és színházat, valamint szállodát is építenek a látványosság mellé. A bökkenő azonban az, hogy a kiszemelt mühlhauseni terület egykor a buchenwaldi koncentrációs tábor egyik körletét képezte. A buchenwaldi lágerben és tucatnyi altáborában a nácik 1937-45 között több mint negyedmillió embert tartottak fogva. A Kolbászmúzeum számára kijelölt terület a tábor egy kieső szeglete volt, ahol nagyjából hétszáz nő raboskodott. Ezt a részt szeretnék most turistalátványossággá fejleszteni. A tiltakozók szerint Németországból hiányzik a „történelmi tudatosság”.

Buchenwaldban mintegy 56 000 ember – a zsidók mellett romák, politikai foglyok, melegek és szovjet háborús foglyok – vesztette életét: vagy a nácik gyilkolták meg őket, vagy különféle betegségekbe haltak bele, halálra fagytak, vagy éhen haltak. A Martha II néven nyilvántartott altáborba részben az auschwitzi haláltáborból küldték a rabokat, hogy egy közeli fegyvergyárban dolgozzanak. Előre megmondták nekik, hogy amikor már nem lesznek képesek dolgozni, visszaküldik őket Auschwitzba.

A buchenwaldi láger kerítése

A Buchenwald Emlékalapítvány egyik tagja, Rikola-Gunnar Luettgenau a múzeumépítés kapcsán az „érzéketlenséget” és a „történelmi tudatosság hiányát” rótta fel a tervezőknek. Azt is hozzátette azonban, hogy az alapítvány nem tiltakozik minden, a helyszín felhasználására irányuló törekvés ellen: „Attól függ, mit akarnak ott csinálni”- mondta.

Kolbászmúzeum

A felháborodás és tiltakozás nyomán a helyi polgármester tárgyalni kezdett a régió zsidó közösségével, valamint az emlékalapítvánnyal is, a megfelelő megoldás kidolgozása reményében. A múzeumot üzemeltető szervezet vezetője, Uwe Keith azt mondta az eset kirobbanása után, hogy ők nem ismerték a helyszín múltját. „Bizonyosan nem építkezünk ott” – jelentette ki. Azt is elmondta, hogy a területet egy magánbefektető ajánlotta fel a számukra, aki még 2008-ban vásárolta meg azt a német kormánytól.

Megemlékezés Buchenwaldban

A türingiai zsidó közösség vezetője, Reinhard Schramm nyilatkozata szerint: Elfogadhatatlan, hogy a kolbászmúzeum zsidó rabszolgák egykori barakkjainak helyén legyen. „Azt gondolom, hogy a múzeum jó és vicces és helye van, csak kérem, hogy ne ezen a helyszínen legyen” – mondta Katharina König-Preuss, helyi politikus.

zsido.com

Forrás: TOI