“Van itt valamilyen kötődés, amely mélyebb az ideológiánál és a politikánál” – vallja Aviv Gefen.

Aviv Gefen az izraeli könnyűzenei élet egyik ikonikus alakja. A kilencvenes években ő volt az egyik legnagyobb sztár a zsidó állam fiataljai között. Dalszövegeivel, öltözetével és fellépéseivel rendre botrány okozott. Radikális baloldali, vallásellenes és polgárpukkasztó megnyilatkozásai miatt igen megosztó személyiséggé vált, és ezt azzal tetőzte, hogy megtagadta a kötelező katonai szolgálatot és rajongóit is erre ösztönözte.

A napokban azonban a zsidó tradícióknak megfelelő bár micvát tartott Bob Dylanről elnevezett fiának. A fiúnak tfilint vásárolt, és támogatta, hogy megtanulja a bár micvájára eső tórai szakasz felolvasását.

Gefen így mesélt a sokak számára meglepő eseményről a Jiszráel Hájom című lapnak: “A fiam sok barátja döntött úgy, hogy nem olvas a Tórából a bár micváján, mert teljesen feleslegesnek tartja azt. Dylan azonban így fordult hozzám: ‘Figyelj csak, apu, ugye nem érdekelne, ha olvasnék a Tórából a bár micvámon?’ Én erre azt feleltem: ‘Várjál csak, tulajdonképpen nagyon is érdekelne!’. Mire ő: ‘Hogyhogy? Te egy szekuláris ateista vagy! Te vagy Aviv Gefen!’ Erre azt válaszoltam, hogy legbelül azt érzem, hogy olvasnia kellene a Tórából. Van itt valamilyen kötődés, amely mélyebb az ideológiánál és a politikánál. Kapcsolódunk valamihez, amit együtt kellene újjáteremtenünk és megélnünk”.

A bár micva ünnepséget szűk körben, mindössze húsz fő jelenlétében tartották meg a vírusügyi rendelkezések miatt. Az esemény csúcspontja az volt, amikor egy másik neves zenész, a vallásos életet élő Evjátár Bánáj segítségével tfilint rakott az ünnepelt fiú.

Aviv Gefen egyébként már az elmúlt években is sokat beszélt arról, hogy mennyire fájdalmas az egymást nem ismerő, egymásra gyanakvással tekintő társadalmi csoportokat látni és ő maga is tenni akar a világi-vallásos-háredi megosztottság ellen. Felszólalt az Izraelben igen erős baloldali-jobboldali szembenállás ellen is. Ennek szellemében – a baloldal számos más művészétől eltérően -, sohasem tagad meg fellépéseket politikai okok miatt, s ezzel rendre kiváltja egykori harcostársai rosszallását. Rendszeresen fellép a Holt-tenger északi partján tartott Ahava Zenei Fesztiválon, melyet egyes meghívott fellépők bojkottálnak annak helyszíne miatt, mert az a “vitatott területeken” fekszik, és néhány hónapja koncertet adott a somroni Elkáná településen is, ahol a következőt mondta a közönségnek: “Mi mindannyian Izrael földjén élünk, ezért jöttem el ide ma este”.

zsido.com

 

Forrás: szrugim