Hatvanhárom éves hagyomány zárult le a héten, amikor Jákov Litzman, az izraeli kormány egészségügyi tárcájának vezetője hivatalosan is vállalta a miniszteri pozíciót. Litzmant korábban a Legfelsőbb Bíróság állította döntés elé: miniszter lesz vagy lemond.

Korábban már megismerkedhettek olvasóink azzal az érdekes szokással, aminek értelmében az izraeli kormány chárédi (ultraortodox) tagjai nem miniszterként, legföljebb miniszterhelyettesként vezetik a rájuk bízott minisztériumot. A közelmúltban Jákov Litzman posztja körül robbant ki a vita, aki miniszterhelyettesként felelt az egészségügyért, ezzel fejezve ki azt, hogy nem azonosul teljes mértékben a szekuláris zsidó állammal.

1952 óta nem fordult elő, hogy chárédi minisztere legyen a kormánynak, így az Arutz7 híradása történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy Litzman elfogadta a miniszteri posztot. Erre azután került sor, hogy a Jes Atid párt szekuláris képviselőinek indítványára a Legfelsőbb Bíróság választás elé állította Litzmant: vagy lemond, vagy vállalja a miniszteri címet. Végül a chárédi döntéshozókat tömörítő izraeli Agudát Jiszráél Tóra Tudósok Tanácsa lépett közbe és engedélyezte Litzmannak, hogy vállalja teljes jogú miniszterként is az egészségügyi tárca vezetését.

A magyar felmenőkkel rendelkező parlamenti képviselő, Merav Michaeli pozitívan értékelte Litzman eskütételét: „Litzman miniszter kinevezése egy jó lépés a jó kormányzás és a vallásos pártok felé. Azt kívánom, hogy ez a fejlődés folytatódjon és a következő Kneszet tovább lépjen és vegye fontolóra több askenázi jelölését.”

SZS

fotó: vosizneias.com