21:52

És akkor most mi várható?

Az izraeli választások előzetes eredményei a két nagy párt, a Likud és a Cionista tábor megerősödését mutatják a kisebb pártok rovására. Bejutott viszont egy további kispárt is a Kulanu, Mose Kahlon vezetésével. A Saszból kiszakadt Jachad párt nem került be a Kneszetbe.

 

A végleges eredmények egy-két nap múlva várhatóak. A hivatalos eredmények ismeretében az elnök Reuven Rivlin megbeszélést tart minden párt vezetőjével, hogy kit ajánlanak a miniszterelnöki posztra.

Ezután megbízza a kormányalakítással az egyik párt vezetőjét.

Az eredmények alapján valószínűleg ismét Benjamin Netanjahu kapja meg a miniszterelnöki megbízatást, mivel a jobboldali és középpártok többségbe kerültek. Két lehetőség áll előtte:  jobboldali kormányt alakíthat, vagy egységkormányt kezdeményezhet, azaz a Cionista tábor is belép a koalícióba. Esetleg úgy, hogy Netanjahu és Herzog felváltva töltenék be a miniszterelnöki posztot.

Dan Diamant

 


 

21:21:

Az exit poll szerint marad Netanjahu

 A választások végén rögtön közzétették a napközben végzett közvélemény kutatást. Ennek eredménye:

Likud  28

Habait Hayehudi (Bennett) 8

Jiszrael Betenu (Lieberman) 5

Jahadut Hatora 6

Sasz 7

Jes Atid (Lapid) 12

Kulanu  (Kahlon) 9

Mahane Cioni (Herzog) 27

Merec 5

Egyesült Lista (arab pártok) 13


 

21:00

Az Izraeli Kulturális Intézetben már elkezdődött a választási est

Kiküldött tudósítónk becslése szerint mintegy száz ember – köztük sok fiatal – várja az izraeli választások eredményét az Izraeli Kulturális Intézetben, ahol a szervezők színes programokkal kötik le az érdeklődők figyelmét a szavazatszámok beérkezéséig is. Az Intézet munkatársai az előadó terem előtt egy urnát helyeztek el, ahová a közönség a szavazatait leadhatja, így az este végére nem csak az izraeli választások dőlnek el, hanem az is, hogy milyen eredmény születne, ha a helyi érdeklődőkön múlna a választás kimenetele.

Az első előadás az izraeli választási rendszerről szól. Többször elhangzik, hogy az izraeli választási rendszer igazságos. – Míg Magyarországon nem nagyon tudjuk elképzelni, hogy a két nagy politikai erő egységkormányt alkosson, addig Izraelben a külső fenyegetés miatt, a legnagyobb jobboldali és baloldali tömb tudott közösen kormányozni. Arra lehet számítani, hogy Izrael politikai élete stabilabb lesz – mondta az Intézet munkatársa, aki azt is elmagyarázza az érdeklődőknek, hogy miért lett vége a szivárvány koalíciónak, és miért tartanak előrehozott választásokat. Izgalmasnak tartja, hogyan szavaz a lakosság húsz százalékát kitevő arab származású szavazópolgár, hiszen az arab kispártok mindig kevés szavazatot kaptak. Idén azonban összefogtak, tehát a közös arab lista hozhat meglepetéseket.

Hamarosan levetítik a közönségnek a legjobb kampányfilmeket, utána a politikai helyzetet elemző pódiumbeszélgetés következik.


20:58

Az izraeli kampányfilmek hosszabbak és viccesebbek, mint a magyarok

Az Izraeli Kulturális Intézetben azt elemzik a résztvevők, hogy mi a különbség az izraeli és a magyar választási reklámok között. Az első különbség: sokkal hosszabbak a filmek. Egy perc negyven, vagy majdnem kétperces szpotokat látunk.

– Borzasztóan hosszúak – állapítja meg az izraeli intézet munkatársa, aki szerint ez azt mutatja, hogy más a hirdetési toleranciája az embereknek Izraelben és Magyarországon.

Netanjahu bébiszitteres klipje aratta a legnagyobb sikert a résztvevők között, de szinte az összes kampányfilmben van humor. Ez a másik fontos különbség. – Bármelyiket elcserélném egy magyar klipre – sóhajt a közönség soraiban egy középkorú férfi, utalva a magyar választási kampányfilmek kiszámíthatóságára.

A kívülálló számára a legérdekesebbek az arab pártok filmjei. Valahogy az jön le, hogy otthon érzik magukat az országban és belülről viszonyulnak hozzá.

Közben egyre többen vannak, már álldogálnak is a teremben. Nemsokára itt vannak az exit pollok.


 

20.45

Negyed óra múlva zárják az urnákat

A helyzet fokozódik. Izraeli idő szerint pontban tízkor, azaz kb. egy negyed óra múlva zárják le a választási urnákat Izraelben. Az első hivatalos exit poll  az ezt követő órában lesz elérhető.

 


17:11

Megkérdeztünk néhány választót, kire szavaznak és mit remélnek az eredménytől.

Délután két óráig a szavazásra jogosultak 36.7 százaléka élt ezzel a jogával. Ez némileg alacsonyabb arány mint a legutóbbi választások idején. A szép tavaszi időben a munkaszüneti napot a legtöbben piknikre, kirándulásra használják fel, vagy a vásárlásaikat intézik el, mivel az üzletek nyitva vannak.

20150317_105517

A szavazók közül többen hajlandók voltak elárulni kire szavaztak. Íme néhány vélemény:

Adi, 27 éves egyetemista a Likudra szavaz. Úgy látja, hogy míg a legtöbb párt érthetően a gazdasági helyzet javításáról beszél, addig Netanjahu az egyetlen, aki Izrael biztonságát következetesen képviseli.

Arie, kilencgyermekes belzi haszid, Bet Semesből a Jahadut Hatora ultraortodox pártra szavaz. Számára  ebben az ügyben is kizárólag a rabbik szava a mérvadó. Abban bízik, hogy szavazata lehetővé teszi majd, hogy folytathassa  a jelenlegi életformáját, a Tóra tanulást a Kolelban, egész nap.

Sira bne braki fiatalasszony a Saszra a keleti vallásos rétegeket képviselő pártra szavaz. Marokkói származású családjában mindenki ‘Maran’ azaz a nemrég elhunyt rabbi, Ovadia Joszef a Sasz párt mentorának az útját követi.

Amira, háromgyermekes családanya a Merec baloldali pártra szavaz. Szerinte a legfontosabb téma a palesztinokkal kötendő megállapodás. Ez fellendítené szerinte a gazdaságot és az életet minden szempontból könnyebbé tenné. Számos fiatal elhagyja Izraelt a nehézségek miatt, de ha béke lenne akkor ez megváltozna.

Jael harmadéves egyetemista a Cionista táborra szavaz. Az a fontos számára, hogy ne Netanjahu legyen a következő miniszterelnök. Ez magával hozná a prioritások megváltozását, a biztonsági problémák helyett a kormány a társadalmi, gazdasági problémákkal foglalkozna.

Oren végzős mérnök a Jes Atid pártra fog szavazni. Szerinte a párt legfontosabb célja  a középosztály megerősítése és mivel nincsen bal- illetve jobboldali elkötelezettsége, ezért nagy esélye van sikerre.

Moria szociális munkás a ‘Kulanu’-ra Mose Kahlon pártjára szavaz. Úgy látja, hogy becsületes ember és már eredményekkel bizonyította képességeit. Reméli, hogy a lakáshelyzetet sikerül majd megoldania.

 

Dan Diamant

Képek: Szerzőtől


 

 

07:47

Izraelben ma reggel hétkor megnyíltak a szavazófülkék, melyek este tízig lesznek nyitva, akkor teszik közé az exit-poll eredményeket is.

 

 

valasztas

 

 

 

 

 

 

Vegyünk egy üres osztálytermet, ez lesz a szavazó helyiség

valasztas2

 

 

 

 

 

 

A szavazatszámláló bizottság munkához lát

valasztas3

 

 

 

 

 

 

Elrendezik a szavazócédulákat

valasztas5

 

 

 

 

 

 

Meggyőződnek róla, hogy üres a szavazóurna

 

Megszakítás