Az EU új kereskedelempolitikai irányelve alapján mostantól nehezebb lesz bojkottot alkalmazni a zsidó állammal szemben.

Az elmúlt években több Izraelt bojkottálni kívánó kezdeményezés szólította meg az Európai Unió döntéshozóit, egy most elfogadott dokumtentum azonban elítéli a hasonló kísérleteket – olvasható az Arutz Sheva honlapján.

Az EU kereskedelempolitikai irányelveit meghatározó szöveg alapján az Európai Bizottság „hangsúlyozza az igazságtalan kollektív bojkottok elleni harc szükségességét, melyek során versenytársak egy csoportja egyezséget köt egy jelenlegi vagy lehetséges versenytárs kizárásáról, a kereskedelmi verseny korlátozásának céljával”.

Habár a határozat nem nevezi meg Izraelt, annak kezdeményezője, Fulvio Martusciello – aki egyben az Európai Parlament izraeli kapcsolataiért felelős delegációnak is elnöke – elismerte, hogy a dokumentum eredeti célja az Izrael-ellenes BDS mozgalommal szembeni fellépés volt. Az olasz politikus indítványát frakciója, az EPP nevű pártcsalád is támogatta.

Fulvio Martusciello

Martusciello a határozat elfogadásával egyidejűleg egy másik ügyben is kiállt Izrael mellett. A politikus célja, hogy az EP Költségvetési Tanácsa ne távolítsa el Izraelt arról a listáról, melyen az Európai Befektetési Bank hitelkedvezményeire jogosult országok szerepelnek. Martusciello szerint fontos, hogy a lista – melyre akár Irán is felkerülhet – továbbra is tartalmazza Izraelt, „mert az más országok számára is előnyt jelenthet egy hasonlóan instabil régióban”.

zsido.com

Kép forrása: Arutz Sheva/ Campanianotizie