Az izraeli Givátájimban élő Betty Ben-Bászát nagy túrázó. Már bejárta Izraelt, Európát, a közelmúltban pedig a Himalájában kalandozott négy napon keresztül kilenc társával az Annapurna térségében. A csoport tagjai egy dologban jelentősen eltérnek az átlagos túrázóktól: mindannyian látássérültek, vagy vakok.

A látássérültek és vakok számára szervezett túra a Katmanduban szolgáló lubavicsi küldött, Chezky Lifshitz rabbi és felesége, Chani ötlete volt. “Rengeteg látogatót fogadunk, de szerettünk volna olyan emberek számára is igazi nepáli élményt nyújtani, akiknek erre egyébként nem lenne meg a lehetősége. Ezzel régi, közös álmunkat valósítottuk meg” – mondta a rebecen.

A katmandui Chábád-központ neve jól cseng a zsidó világban. Évente sok ezer izraeli és más országból érkező zsidó turista keresi fel ezt a helyet, ahol bármit megtalálnak, amire szükségük lehet: a műholdas telefontól a térképekig, a kóser élelmiszertől a zsinagógáig minden a rendelkezésükre áll.

A speciális túrát a nepáli Chábád és az Izraeli Vakok Központja szervezte közösen. “Nagyon hosszú ideig dolgoztunk a programon, és számtalan nehézséget kellett legyőznünk. A rabbinak azonban világos elképzelései voltak és rendkívül eltökélt volt, így semmi sem állhatott az útjába” – mondta Cáfrir Pázi, a központ önkéntese.

A csoport október 25-én, pénteken landolt a katmandui repülőtéren. A sábátot a Chábád-központban töltötték, majd másnap megismerkedtek a várossal és felkészültek a túrára. A navigációs és orvosi felszerelésről, illetve a logisztikáról Lifschitz rabbi gondoskodott. A túrára éppen Nepálban tartózkodó izraeli hegymászók kísérték el a csoportot, mely így képes volt sikerrel teljesíteni egy középhaladó szintű Himalája-túrát. “Az önkéntes segítők voltak a csoport szemei, ők tájékoztatták a résztvevőket a terepviszonyokról és a feltáruló tájról. Rendkívül kedvesek és figyelmesek voltak, felejthetetlen élményt nyújtottak a csoport tagjainak –  mondta Pázi. “A túra nehéz volt, de a patakok csörgedezése, a friss levegő és az elért eredmény igazi eufóriát okozott és felért egy terápiával” – tette hozzá.

Bár a csoport tagjai mindössze néhány nappal az indulás előtt ismerték meg egymást, az együtt átélt élmények hatására igazi barátság szövődött közöttük. A túra után együtt töltött szombatot már szinte családként ünnepelték.

“A túra után fáradt és boldog voltam egyszerre, az átélt élmények és a megismert emberek miatt. A rabbiban és feleségében két olyan embert ismertem meg, akik azért élnek, hogy másokon segítsenek, függetlenül attól, hogy milyen különbségek vannak közöttük” – mondta Betty. “Akaraterővel mindent elérhetünk. Máris készen állok a következő túrára” – tette hozzá.

“Azt az üzenetet szerettük volna átadni, hogy nincs lehetetlen. Mi egy fogyatékkal élő gyermeket nevelünk, és ezzel a programmal szeretnénk megmutatni neki, hogy ő is bármit elérhet az életben. Azt akarjuk, hogy minden fogyatékkal élő ember felismerje: még a csillagos ég sem jelenti a határt!” – mondta Chani.

zsido.com

Forrás: crownheights.info