New York-i sebészek sikeresen hajtottak végre emberi transzplantációt sertésvese beültetésével. Az eset különlegessége, hogy az új szerv nem lökődött ki, köszönhetően a sertéseken végzett testidegenséget csökkentő génmódosításnak olvasható a NYT oldalán.

A kutatók régóta törekedtek olyan sertések tenyésztésére, amelyek alkalmasak az emberi szervátültetésre. Az olyan technológiák, mint a klónozás és a géntechnológia, az elmúlt években közelebb hozták mindezt a valósághoz, ugyanakkor ezek embereken történő tesztelése etikai kérdéseket vet fel. Így a N.Y.U. Langone Health sebészei a következő lépést tették:

a család beleegyezésével egy agyhalott betegen végezték el a szervátültetést, akit lélegeztetőgépen tartottak életben, majd követték a szervezet válaszát, miközben mérték a vese működését.

Az eljárás során a vesét, a páciens lábának ereihez rögzítették, a hason kívül tartva.

„Az a tény, hogy a szerv a testen kívül működött, erősen jelzi, hogy működni fog a szervezetben” mondta Dr. Montgomery.

A kutatók 54 órán keresztül követték az eredményeket, sok kérdés azonban még megválaszolatlan maradt egy ilyen művelet hosszú távú következményeivel kapcsolatban. Az eljárás nem lesz elérhető rövid időn belül a betegek számára, mivel előtte jelentős orvosi és szabályozási akadályokat kell leküzdeni. Ettől függetlenül a szakemberek mérföldkőnek tartják a műtét sikerességét. „Ez óriási áttörés” nyilatkozta például Dr. Dorry Segev, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem transzplantációs sebészetének professzora, aki egyébként nem vett részt a kutatásban.

A sertésekből származó szervek folyamatos biztosítása amely később szívvel, tüdővel és májjal egészülhet ki mentőövet jelentene a jelenleg több mint 100 ezer amerikai beteg számára akik a transzplantációs várólistán vannak, melyből 90 240-en kifejezetten vesére várnak. A várólistákon tizenkét ember hal meg naponta.

Azonban sokan nem értenek egyet az állatok szerveinek felhasználásával, bár becslések szerint

csak étkezés céljából évente 100 millió sertést pusztítanak el az Egyesült Államokban.

A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) nevű szervezet az alábbi nyilatkozatot tette közzé: 

„A disznók nem pótalkatrészek, és soha nem is lenne szabad őket ilyen módon felhasználni, csak azért, mert az emberek túlságosan önközpontúak ahhoz, hogy testüket olyan betegeknek ajándékozzák, akiknek kétségtelenül szervátültetésre van szükségük.”

A szerkesztőségen belül felmerült a kérdés, hogy vajon mit mond erről a Tóra? Megengedett egyáltalán állati szerveket emberi testbe átültetni? És vajon kóser egy tréfli állat szervével végzett transzplantáció?

Erről kérdeztük Köves Slomót az EMIH vezető rabbiját

„Az állatból való átültetés egyáltalán nem tiltott a Tóra szerint, még akkor sem, ha a „donor” valamely nem kóser állatfajhoz tartozik. Erre példa a disznóból átültetett hasnyálmirigy, vagy szívbillentyű. A disznóra vonatkozó tilalom kizárólag az evésre vonatkozik, a haszonszerzés nem tiltott, így hasonlóan a disznóbőrből készült cipő hordásához, a szervátültetés is megengedett a tórai parancsolatok alapján. Még inkább igaz ez, ha életmentésről van szó, hiszen ez a judaizmus egyik alappillére – magyarázta a rabbi.”
 
Érdekesség, hogy kifejezetten a disznó és az ember különböző testrészeinek hasonlóságra már a talmudi bölcsek is rámutattak:
„a disznó melynek belei hasonlóak az emberéhez.”

Borítókép: Yair Ventura Filho, Pixabay 

 

Izraeli orvosok mentették meg egy gázai fiú életét

A gyógyulás érdekében nem csak az orvosi, de a diplomáciai nehézségeket is le kellett győzni. A most 13 éves K. Gázában él, de egész eddigi élete során gyakori vendége volt különböző izraeli kórházaknak, ahol számos műtétet és kezelést hajtottak végre rajta veleszületett vesebetegsége miatt. Az utóbbi időben azonban jelentősen romlott az állapota, és veséje már … Olvass tovább