A vadkendert eddig kábítószerként és gyógyszerként ismertük, de Izraelben környezetbarát építőanyagként is felhasználják.

A Kármel-hegy déli lábánál fekvő Éjn Hod településen egy újfajta, “Hempcrete” (kenderbeton) nevű, vadkenderből és helyi mészkőből kevert anyagból építettek házat.

“A ház a fenntarthatóság jegyében készült, mert természetes anyagokból épült, melyek majd a természetbe is térnek vissza. Az volt a cél, hogy az építkezés környezetterhelése minimális legyen, ne keletkezzen légszennyezés és alacsony legyen az energiafelhasználás. Kizárólag helyi alapanyagokat használtunk, nem volt szükség ide-oda fuvarozó teherautókra, így nem volt károsanyag kibocsájtás sem.”  – mondta Máoz Álon építészmérnök.

A 270 négyzetméteres ház alsó szintje helyi mészkőből, felső szintje fazsaluzatba öntött kender és mészkő keverékéből készült. Az épületnek a tájolása is különleges. A Kármel-hegy déli lejtőjén, a Földközi-tengerrel szemben fekszik. Nyáron a tenger felől érkező szelek hűtik, télen pedig a napsütés melegíti, így állandóan kellemes a hőmérséklet. Az új építőanyag rendkívül jó szigetelő képességű, ezért feleannyi energiát igényel az épület hűtése és fűtése, és a zajszigetelésben is élen jár.

A ház és az építési eljárás megtervezése nyolc évet vett igénybe, a megrendelő egy magánember volt. “Az volt az álmunk, hogy a fenntarthatóság szellemében épült házak alaptípusát alkossuk meg, mely egybeolvad a környezet szépségével, és a természet törvényeivel összhangban létezik. Mint egy madárfészek, melyet kíméletesen, káros környezeti hatások nélkül épít a madár.” – mondta Álon.

Az építkezést segítette, hogy a területen korábban kőfejtő működött, régen innen látták el a település házait építőanyaggal. A tervező ehhez a módszerhez tért vissza, amikor az alsó szinthez és a házhoz vezető úthoz helyben fejtett követ használt. Az építési eljárás mellett a ház működtetésénél is fontos volt a környezetvédelem: az épület vízrendszere újrahasznosítja a szennyvizet, az energiaellátást pedig napelemek segítik.

A belsőépítészeti megoldások is a környezet színeit és anyagait tükrözik vissza. “Az egyszerűség szépségét jelenítjük meg a tágas, visszafogott és békés belső térben, mely harmóniában áll a külső természeti környezettel.” – magyarázta Álon.

További újdonság, hogy az alapozáson kívül nem használtak fel betont a ház építése során, ami egyedülálló Izraelben. “Bár egy vadkenderből épült házban nem lehet betépni, mégis remek érzés benne tartózkodni. A falak puhák, lélegeznek és jó illatúak.”

Forrás: nocamels