Megkezdődött a tárgyalása annak a 19 éves szíriai fiúnak, aki pár hónapja megtámadott egy kipát viselő férfit Berlinben. Az áldozat arab származású izraeli állampolgár, aki a kipa viselésével akarta kifejezni szolidaritását zsidó barátaival.

A fényes nappal történt támadásról videó is készült, a szíriai fiú egy övvel ütötte az izraeli férfit és közben azt üvöltötte arabul, hogy „zsidó!”. A megtámadott férfi kifejezetten az ilyen jelenségek miatt érezte azt, hogy demonstrálnia kell szolidaritását – olvasható a haaretz.com összefoglalójában. Angela Merkel kancellár erőteljes fellépést ígért az antiszemita incidensekkel szemben.

A tárgyaláson a fiú elismerte a támadás tényét, de azt állította, hogy egyrészt nem látta a kipát, másrészt az izraeli férfi és a társaságában lévő marokkói származású másik személy provokálta őt. Ezzel együtt bocsánatot kért az áldozattól, akit legalább tízszer ütött meg az övvel, sérüléseket okozva.

A szíriai fiú, aki 2015-ben menekültként érkezett Németországba, arra is hivatkozott, hogy a támadás előtt füves cigit szívott és „fáradt volt”. Közölte a bírósággal, hogy hibának tartja a tettét, de ragaszkodik ahhoz, hogy nem volt antiszemita motivációja. Hamarosan ítélet várható.

zsido.com

Kép: haaretz.com

Megszakítás