Hádár Kohen és Hádász Málká emlékére a Hősnők utcája (rechov Hágiborot) nevet viseli hamarosan egy jeruzsálemi utca. Mindkét fiatal nőt arab terroristák gyilkolták meg az óváros Damaszkuszi-kapujánál, két különböző merénylet során.

Az utca az óváros északi fala mentén húzódik, a támadások helyszíne közelében, s eddig a Szulejmán szultán nevet viselte. Több civil szervezet kérelmezte a névváltoztatást, és ezt a jeruzsálemi Városháza utcanév bizottsága végül engedélyezte is. Korábban egy óvodát neveztek el a két hősnőről Netánjában.

Hádár Kohén a rendőrség határrendészeti egységénél szolgált. 2016 februárjában a 19 éves, Or Jehudából származó lány két társaival együtt a Damaszkuszi-kapu közelében igazoltatott két gyanúsan viselkedő embert. Egyikük hirtelen kést rántott, és megszúrt két rendőrnőt. A sebet kapott Hádárnak még sikerült lelőnie a támadót, így megmentve társai életét. Eközben az addig észrevétlenül maradt harmadik terrorista egy automata fegyverrel kezdett tüzelni Hádár felé, aki halálos lövést kapott. Azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. Nevét azóta egy határőregység viseli és zsinagógát, illetve tóratekercset is avattak tiszteletére.

A 23 éves őrmestert, az ásdodi Hádász Málkát ugyan ezen a helyszínen késelték halálra 2017 júniusában. Miközben járőrtársaira tüzet nyitottak, Hádászt késsel támadta és gyilkolta meg egy arab terrorista. Hádász eredetileg a haditengerészetnél szolgált, majd saját kérésére áthelyezték a határrendészethez. Hádász eltökélt szándéka volt, hogy megvédje Jeruzsálemet a terroristáktól, ezért szolgálatát is meghosszabbította 15 hónappal. Két évvel a merénylet után Hádász húga, Sáked is a határrendészetnél kezdte meg szolgálatát. Kérésére azt a fegyvert kapta meg, melyet nővére használt.

zsido.com

Forrás: btnews