Reuven Goldstein, a kaliforniai Cupertino lubavicsi rabbija értékes judaika gyűjteményre tett szert az elmúlt évek alatt.

Érdeklődését a középkori zsidó tudós, a Rámbám egy kézzel írt műve keltette fel először, melyet egy New York-i múzeumban látott 2010-ben. Ekkor határozta el, hogy régi zsidó tárgyakat kezd el gyűjteni. Az első darab, melyre szert tett, egy 1515-ből való Soncino Talmud volt, mely a Talmud első, nyomtatott kiadása.

“Ahogy a gyűjteményem egyre gyarapodott, úgy kezdtem a szükségét érezni annak, hogy megosszam másokkal is.” – mesélte Goldstein rabbi. “A történelem tanúja” címmel utazó múzeumot hozott létre, melynek célja, hogy megőrizze és bemutassa színes gyűjteményének darabjait, s ezzel felkeltse mások érdeklődését is a judaizmus iránt.

Múzeumát öt különböző kollekcióra bontotta. “A zsidó nyomtatás hajnala” címmel bemutatja a zsidó könyvnyomtatás történetet, “A Talmud testet ölt” című gyűjtemény segítségével megismerhető a Talmud szerkesztésének evolúciója az elmúlt ötszáz évben, a “Zsidó élet a történelem folyamán” tárlaton a vallási élethez nélkülözhetetlen tárgyakat láthatnak az érdeklődők. Régi tfilinek (imaszíjak), tálitok (imaleplek), díszes imakönyvek és illusztrált peszáchi hágádák alkotják a gyűjteményt. A “Túlélés győzelme” kollekcióban a zsidóüldözések dokumentumai találhatóak, a középkortól a holokausztig, “A Szentföld ábrázolása” címmel pedig reneszánsz korabeli térképeket és a szentföldi városokat és tájakat ábrázoló metszeteket mutat be.

Goldstein rabbi célja, hogy minél több érdeklődő láthassa vándormúzeumát, ezért sokat utazik, hogy csoportoknak, közösségeknek, iskoláknak mutathassa be kincseit.

“Harminc évvel ezelőtt keresztül-kasul be kellett volna járnom Európát, hogy létrehozzak egy ilyen gyűjteményt. Ma már az internet megkönnyíti a munkát, mert a könyv- és régiségkereskedők egyszerűen tarthatják a kapcsolatot a vásárlókkal világszerte.” A rabbi elmondta, hogy a kereskedők – hiányos történelmi ismereteik miatt- gyakran nem tudják felmérni egy adott könyv vagy régiség valódi értékét. Egyszer egy képet úgy hirdettek meg, hogy Konstantinápolyból származik. Goldstein rabbi azonban észrevette, hogy valójában a XV. századi, híres Nürnbergi Kódex egyik lapjáról van szó, s hátoldalán “Elázár, a zsidó” ábrázolása látható, akit családjával együtt égettek el nyilvánosan a németországi Sternbergben.

A múzeum egyik legértékesebb darabja egy 1699-es Talmud, melyet kézjegyével látott el a 12 éves “Ella, a betűszedő”. A mai napig csak találgatni lehet, hogy a fiatal lány miként került ebbe a munkakörbe. A régiségek mellett látható a “Túlélők Talmudja”, melyet az amerikai hadsereg nyomtatott és adott át az ideiglenes gyűjtőtáborokban élő menekülteknek 1945-ben. “Itt minden darab a zsidó történelem egy részletéről mesél.” – mondta Goldstein.

Gitty, a rabbi felesége is tevékenyen részt vesz a gyűjtemény kezelésében. “A múzeum feladata, hogy a mi nemzedékünket és az utánunk jövőket is összekösse a zsidó múlt gazdagságával” – mondta.

A látogatók nagyra értékelik a vándormúzeumot. Egyikük így nyilatkozott: “Ez egy gondosan összeállított és rendkívül informatív gyűjtemény. Betekintést ad a könyvnyomtatás fejlődésébe, a zsidó történelem, művészet és tárgykultúra világába. Segítségével elmélyíthetjük kapcsolatunkat az egyetemes zsidó örökséggel.”

Goldsteinék nem csak műgyűjtők, hanem lubavicsi küldöttek is. A múzeumra úgy tekintenek, mint hivatásuk egyik fontos eszközére. “Ez is egy módja annak, hogy az emberek érdeklődését felkeltsük a judaizmus iránt, és közelebb hozzuk őket saját örökségükhöz. Vannak olyanok, akiket nem fog meg egy hagyományos vallási szertartás, de ez a kiállítás mindenki számára érdekes lehet. Amikor megértik, hogy népünk milyen régóta tanulmányozza ezeket a könyveket és használja ezeket a tárgyakat, végül ők is érdeklődni kezdenek a tradíciók iránt.”

Goldstein egyik kollégája, a kaliforniai Viejóban szolgáló Zalman Marcus rabbi közösségével együtt látogatta meg a múzeumot. “Nagy élmény volt. Életre keltek a zsidó szövegek. Mindenkinek érdekfeszítő volt, függetlenül attól, hogy milyen jártassággal rendelkezik a judaizmus terén. Rendkívül inspiráló volt a látogatás” – mondta Marcus rabbi.

A gyűjtemény tulajdonosai eddig maguk finanszírozták a vándormúzeumot, most azonban támogatókat keresnek, hogy a tárolás és állagmegóvás költségeit fedezni tudják. “A kaliforniai klíma alapvetően kedvező a régi könyvek számára, de gondoskodnunk kell a megfelelő tárolásról és kezelésről is. Arra is keresünk forrásokat, hogy minél több helyre eljuttathassuk a tárlatot.” – mondta Goldstein rabbi.

Lawrence Schiffman professzor, a holt-tengeri tekercsek egyik legjelentősebb szakértője is megtekintette a gyűjteményt. “Goldstein rabbi magyarázatai rávilágítanak e ritka könyvek és a mai zsidó élet közötti összefüggésekre, és a tárlat segítségével egyszerre tanulhatunk a zsidó történelemről és a Tóráról.” – foglalta össze gondolatait.

Forrás: Lubavitch.com