Auschwitz kettős történelmi szerepét igyekeznek bemutatni, egyrészt mint létező helyszínt, másrészt mint a határtalan emberi barbárság szimbólumát.

Az auschwitzi emlékhely múzeuma bejelentette, hogy útjára indítja első utazó kiállítását, ami 600 egyedi tárgyat tartalmaz. 14 várost látogat végig a kiállítási anyag Európában és Észak-Amerikában. A tárlat része lesz többek között egy eredeti barakk, egy áldozat szemüvege, egy SS-katona övcsatja és egy fogoly által a táborban készített faragott fadoboz is – tudósít a jta.org.

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum igazgatója Piotr Cywinski elmondta: semmi nem helyettesítheti a XX. század legnagyobb bűncselekményének eredeti helyszínét, de ez a kiállítás, ami sok emberhez jut el, komoly figyelmeztetés mindenkinek a gyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus újjáéledése ellen.

A kiállítás foglalkozik egy lengyel város Oswiecim háború előtti és a német megszállás utáni sorsával, a terror rendszerével. A kiállítást elkészítő spanyol cég képviselője kifejtette: Auschwitz kettős történelmi szerepét igyekeznek bemutatni, egyrészt mint létező helyszínt, másrészt mint a határtalan emberi barbárság szimbólumát. A belépődíjat oktatási célokra fogják felhasználni.

Kép: jta.org