A koronavírus okozta anyagi nehézségek kompenzálására különleges juttatást kap Izrael minden polgára. A segély összege családi állapottól függően 750 és 3000 sékel (67 500 – 270 000 Ft) között változik. Sokan a valóban rászorulónak adják át a pénzt.

A járvány elején is volt egy hasonló akció, akkor 500 és 2000 sékel közötti összeget osztottak ki. Netánjáhu szerint “be kell indítanunk a fogaskerekeket, és biztosítanunk kell, hogy senki se zuhanjon a mélybe”. A pénz mindenkinek jár állampolgári jogon, a rászorultságot egyáltalán nem vizsgálják.

Az izraeli televízió 13. csatornájának népszerű, Hácinor című műsorának két vezetője, Ádám Sáfir és Gáj Lerner  – sokakkal együtt – úgy vélik azonban, hogy ez a fajta pénzügyi támogatás nem igazságos, mert az anyagi biztonságban lévő emberek ugyanúgy részesülnek belőle, mint azok, akik valóban rá vannak szorulva.

A műsorvezetők azt szorgalmazzák, hogy aki megteheti, juttassa el a segély egészét, vagy annak egy részét olyanok számára, akiknek ez valóban nagy segítséget jelentene. “Nagyon sok ember került nehéz helyzetbe a koronavírus miatt. Vannak, akiknél már kikapcsolták az áramot, akik már kenyeret sem tudnak vásárolni, akik a lakbérrel maradtak el és a kilakoltatás fenyegeti őket. Tennünk kell valamit, hogy segítsünk rajtuk” – indokolta ötletét Sáfir. A pénzt helyi szervezetek segítségével osztják ki azok között, akik a leginkább megsínylették a járvány gazdaságra gyakorolt hatását. A pénz útját teljesen követhetővé teszik, hogy mindenki lássa, adománya teljes egészében eljutott egy megfelelő címzetthez. Az akció az “Utald tovább” nevet kapta és egy weboldalon lehet továbbküldeni a pénzt.

A műsorban a 15 éves Júliát hozták fel példának, akit négy testvérével együtt egyedül neve édesanyja. Az Elektromos Művek felé fennálló tartozásuk miatt már kikapcsolták az áramot a lakásukban, ezért gyertyával világítanak. Nincs elég élelmiszerük sem. A lány szerint az a legnehezebb, amikor szorult helyzetüket titkolnia kell az osztálytársai előtt. A riportot követően megindult az adakozás, és az átutalt segélyeknek köszönhetően egyenesbe jött az család anyagi helyzete.

“Az a célunk, hogy a lehető legtöbb embert vegyük rá az adakozásra, és minél több eladósodott embernek biztosítsuk a lehetőséget az újrakezdésre” – mondta a műsorvezető.

A 13. csatorna számítása szerint Netánjáhu ötlete 6 milliárd sékelbe kerül az államháztartásnak, melyből 1.8 milliárd olyan izraeliek bankszámláján landol, akiknek az anyagi helyzete egyáltalán nem indokolja ezt. Köztük van legalább 200 000 olyan család, ahol a havi bevétel meghaladja a 40 000 sékelt (3.6 millió Ft), tehát semmi szükségük a segélyre. A közvélemény kutatások szerint az izraeliek csupán 36%-a gondolja úgy, hogy valóban a gazdaság beindítása áll a pénzosztás mögött, 56% viszont politikai húzásra gyanakszik.

A két tévés mindössze fél órával a műsor kezdete előtt döntött a kezdeményezés elindításáról. “A Hácinor műsorban jelentettük be a kampányunkat. Rengetegen csatlakoztak hozzánk. Néhány órán belül már 700 000 sékel (63 millió Ft) gyűlt össze. Az emberek örültek, hogy találtak egy helyet, ahol átadhatják a valóban rászorulóknak az államtól kapott pénzt”.

Vasárnap reggelig 3.2 millió sékel (288 millió Ft) gyűjt össze, ami jócskán meghaladta a várakozásokat.

zsido.com

Forrás: israelnewsstand