Hagyományosan jom háácmáutkor, azaz Izrael függetlenségi napján tartják a nemzetközi bibliaismereti verseny, a Chidon HáTánách döntőjét, amit milliók kísérnek figyelemmel. A versenyen résztvevő diákoknak szinte fejből kell ismerniük a zsidó Bibliát, hogy sikeresen szerepelhessenek. Idén a Bét Élben élő Elkáná Friedman győzedelmeskedett. A második helyet Tehila Mátász, a tavalyi győztes húga szerezte meg. A diaszpórában élők külön csoportban versenyeznek, közülük a Chicago melletti Skokie-ból érkezett Jacob Miller volt a legjobb. Az ünnepélyes külsőségek között megrendezett döntőn és díjátadáson részt vett Netánjáhu miniszterelnök is, akinek Ávner nevű fia 2010-ben a harmadik helyezett lett.

A nemzetközi Bibliaverseny győztese a miniszterelnökkel és az oktatásügyi miniszterrel
A nemzetközi Bibliaverseny győztese a miniszterelnökkel és az oktatásügyi miniszterrel
A győztes a családjával
A győztes a családjával
Ezzel egy időben bomba robbant a Jeruzsálem mellett fekvő Gevá Binjámin település közelében. Egy határőr súlyosan, többen könnyebben sérültek meg. A terület átvizsgálásakor még számos robbanószerre akadtak, ezeket hatástalanították.

Kedden a jeruzsálemi Ármon Hánáciv negyedben, a híres Tájelet panorámaúton sétáló idős nők csoportjára támadt késsel két álarcos arab férfi. Két 80 év feletti nőt sebesítettek meg. Az áldozatokat középsúlyos állapotban szállították kórházba. A tettesek a közeli “Béke Erdő” felé menekültek. A rendőrség nagy erőkkel indult a felkutatásukra.

Szombaton a fővárostól keletre fekvő Misor Ádumim ipari negyedénél fogtak el egy betlehemi lakost, aki izraeli rendőr egyenruhában próbált merényletet végrehajtani. A 36 éves férfi terveiről a titkosszolgálat tájékoztatta a határrendőrséget, akik nagy erőkkel indultak a keresésére. Végül egy taxi utasaként azonosították és fogták el.

Az elfogott leendő terrorista és az általa használni kívánt rendőri egyenruha
Az elfogott leendő terrorista és az általa használni kívánt rendőri egyenruha
A tegnapi napon kiemelt készültségben voltak a biztonsági erők, mert az arab lakosság ma emlékezik meg arról, hogy 1948-ban, a frissen megalakult zsidó állam ellen indított háborúban alulmaradtak többszörös túlerejük ellenére, és sokuk menekülni kényszerült lakhelyéről. A jom hánákbá, azaz a “katasztrófa napja” során gyakoriak a kő- és molotov kotél dobálások az utak mentén, gyakran gyújtanak fel erdőket és termőföldeket, illetve erőszakos demonstrációkat tartanak országszerte. Az izraeli egyetemeken is megerősítették a biztonsági szolgálatokat, ahol az arab diákok, illetve radikális baloldali mozgalmak megemlékezéseket tartottak.

Arab tüntetők a "katasztrófa napján"
Arab tüntetők a “katasztrófa napján”
Növekvő bevándorlás

Egy év alatt közel 30 000 új állampolgár érkezett a zsidó államba. Valamivel több, mint felük az egykori Szovjetunió területéről származik.  Franciaországból 7054, az Egyesült Államokból 3072 zsidó alijázott az elmúlt évben. Olyan egzotikus helyekről is érkeztek bevándorlók, mint Kambodzsa, Új-Kaledónia és Mauritius.

A bevándorlók közül a legtöbben Tel-Avivban, Netánján,  Jeruzsálemben, Haifán és Asdodban telepedtek le. Vallási megoszlásuk szerint 41% hagyománytisztelőnek, 37% ortodoxnak és 4% reformzsidónak vallotta magát. A bevándorlók 70%-a 45 évnél fiatalabb.

Harmincezer új olé érkezett az előző függetlenségi nap óta
Harmincezer új olé érkezett az előző függetlenségi nap óta
Török légitársaság iráni pilótával

Visszafordították a Turkish Airlines egyik járatának pilótáját a Ben-Gurion repülőtéren. A férfi az útlevél ellenőrzés során egy iráni úti okmányt nyújtott át, amivel nem kaphatott engedélyt az országba való belépésre. A török hatóságok arra kérték Izraelt, hogy kivételesen tegye lehetővé a pilótának, hogy az éjszakát Izraelben tölthesse, de a titkosszolgálat kérésére ebbe nem egyeztek bele, nehogy precedenst teremtsenek az esettel. A Turkish Airlines elismerte tévedését, és egy másik járatával hazaszállította pilótáját. A török légitársaság évek óta súlyos pilótahiánnyal küzd, ezért már kétszáz iráni vendégmunkás dolgozik a cégnél. Korábban mindig odafigyeltek arra, hogy közülük senkit se osszanak be a Tel-Avivba tartó járatokra.

A Turkish Airlines gépei
A Turkish Airlines gépei
46 fok árnyékban

Az eddigi kellemes időjárás után rendkívüli hőhullám sújtja a napokban Izraelt. A hőmérséklet hétfőn tetőzik, Jeruzsálemben és Tel-Avivban elérheti a 38°C-ot is. Beer Sevában 43 °C, a Jordán-völgyben 44 °C, a délen fekvő Ejláton 46 °C várható. A Nemzeti Parkok Hivatala arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a megerőltető kirándulásokat, ha pedig mégis útra kelnek, csak a kora reggeli órákban tegyék azt, és szerelkezzenek fel megfelelő mennyiségű ivóvízzel.