Heti összefoglaló arról, ami az elmúlt héten történt Izraelben.

Az izraeli kormány felszólította az Európai Uniót, hogy hagyjon fel a zsidó állam bojkottja és a terrorszervezetek mellett kiálló civil szervezetek támogatásával. A Stratégiai Ügyek Minisztériuma egy negyven oldalas jelentésben foglalta össze a az Izrael-ellenes tevékenységekre fordított összegek felhasználását. Megállapításuk szerint 2016-ban 5 millió eurónyi európai kifizetés történt ilyen célokra.

“Az EU költségvetéséből származó pénzt kizárólag szerződésben rögzített és teljesen átlátható módon lehet felhasználni, és meg kell felelni a szigorú ellenőrzési követelményeknek. Éppen ezért meggyőződésünk, hogy az EU – a hozzánk eljuttatott jelentésben megfogalmazottak ellenére – nem finanszíroz a terrorizmust, vagy Izrael-ellenes tevékenységeket támogató szervezeteket” – utasította el a vádakat az EU izraeli delegációja. Az izraeli kormány szerint több mint egy tucat, olyan európai támogatást elfogadó civil szervezet működik Izraelben, mely a zsidó állam elleni bojkottot propagálja, s ez magának az Európai Uniónak az alapelveivel is összeegyeztethetetlen.

A jelentésben szereplő egyik esetben a Norvég Alap és az EU közösen finanszírozott két olyan palesztin szervezetet, melyek az EU és az Egyesült Államok által is terrorszervezetként elismert csoportokkal tartottak fent kapcsolatot. Az Egyesült Államokban már vizsgálatot is folytattak az ügyben, és feltárták, hogy a norvégok olyan ifjúsági programra fordították az amerikai segélyalapból kiutalt forrásokat, melyet a Hámász és a Palesztina Felszabadítása Népfront (PFLP) képviselői vezettek. Az USA emiatt kétmillió dollárra bírságolta meg a Norvég Alapot.

A norvég nagykövet és a hámász elnökének baráti találkozója Gázában

Veszteség érte az elit egységet

Életét vesztette az elit Duvdeván alakulat 20 éves katonája, miután egy épület tetejéről gránittömböt dobtak a fejére. A támadás akkor történt, amikor Ronen Lubárszki az egységével egy terrorista sejt tagjait vette őrizetbe a Rámállá mellett Ál-Ámári településen. A katonát kórházba szállították, de szombaton életét vesztette. Temetését még aznap éjjel megtartották a jeruzsálemi Herzl-hegyen, a központi katonai temetőben. Ronent több százan kísérték utolsó útjára, a kormányt Eli Ben-Dáhán rabbi, a védelmi miniszter helyettese képviselte.

Ronen bartáai elmondták, hogy társuk rendkívül tehetséges és nagyon szerény ember volt, aki mindig arról álmodott, hogy bevonulása után egy különleges harcoló alakulat tagja legyen. Ezért rengeteget edzett és tudatosan készült a felvételi tesztekre. A Duvdeván egység az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) egyik legsikeresebb alakulata. Feladata, hogy fedett akciók keretében semlegesítsen, vagy fogjon el terroristákat. Tavaly 1380 terrorgyanús személyt vettek őrizetbe. A Duvdeván tagjai gyakran vegyülnek el az ellenséges arab városok lakosai között, és civil öltözetben végzik munkájukat. Az egység az 1986-os alapítása óta most veszített először katonát.

Ávigdor Lieberman védelmi miniszter így reagált az esetre: “Szombaton elvesztettük a Duvdeván alakulat egyik harcosát, Ronen Lubárszkit, aki körözött személyek letartóztatásakor szenvedett súlyos sérülést. A Duvdeván az egyik legjobb egységünk, mely számtalan letartóztatást hajt végre minden éjjel, ebben a végtelen háborúban. Az egész zsidó nép nevében szeretném részvétemet kifejezni a család számára. Közelről figyelem a terrorista elleni hajszát. Elfogjuk, élve vagy halva, és igazságot szolgáltatunk Ronennek”.

Haredi katonák

Katonai szolgálat

Több tíz haredi fiatal vonult be a múlt héten a szigorúan ortodox zsidók számára alapított Necách Jehuda alakulathoz. Az újoncok dönthettek volna úgy, hogy élnek a katonai szolgálat elhalasztását, majd a sorkötelezettség törlését eredményező “Toráto ománuto”, azaz “Tórája a mestersége” elnevezésű lehetőséggel, melynek feltétele a folyamatos tanulás egy jesivában, ám ők a bevonulás mellett tették le voksukat. A fiatalok korábban intenzív felkészítő kurzuson vettek részt, ahol fizikai és elméleti kiképzést kaptak, illetve információval látták el őket a rájuk váró kihívásokkal kapcsolatban. A kiképzőtisztek elismerően nyilatkoztak a bevonuló fiatalok állóképességéről.

Nemcsak az újoncok, hanem az őket fogadó tisztek is előzetes képzésben vettek részt, hogy ismereteket szerezzenek a haredi életmóddal, gondolkodással és szokásrendszerrel kapcsolatban. A Necách Jehudában szolgálók számára a szokásosnál szigorúbban ellenőrzött kóser élelmiszert biztosítanak, megfelelő időt adnak az imákra, a napi rutin része a tóratanulás, és a szabadságra utazó katonák civil ruhába öltözhetnek, hogy ne érje őket inzultus közösségükön belül, ahol még sokan ellenzik a katonai szolgálatot.

Cseppkőbarlangot fedeztek fel Jeruzsálem alatt egy vízvezeték építése közben

A barlang a főváros délnyugati, Éjn-Kárem negyedének közelében található.  A 14 méter hosszú barlangra a földfelszín alatt 280 méterrel zajló alagútfúrás közben találtak rá, olyan rétegben, ahol a víz a mész- és dolomitkőzet oldásával hozta létre évezredek alatt a cseppköveket. A főváros és Júdea vízellátást a következő 50 évre biztosító új csővezeték Bét Semes és Jeruzsálem között épülő szakaszán leállították a munkálatokat, hogy az Izraeli Természetvédelmi Hatóság szakemberei megvizsgálhassák a barlangot. Ezt követően a barlangot lezárják és tovább folytatják az alagútfúrást.

Cseppkőbarlang

zsido.com