Az utóbbi években Izraelben egyre nagyobb hangsúlyt kap azoknak az ultraortodox fiataloknak az integrálása a gazdasági életbe, akik nem éreznek elhivatottságot arra, hogy egész életüket kizárólag Tóra-tanulással töltsék el. Ehhez egyik fontos lépést jelenti az, hogy a fiatalok a hadseregben szolgáljanak. Íly módon egyrészt szakmát is tanulhatnak, másrészt a társadalom is elismeri, hogy ezzel kézzelfoghatóan is hozzájárultak az ország védelméhez.

Az izraeli hadsereg egyik nagy múltú gyalogos hadosztálya a Givati új programja ehhez nyújt segítséget. Az utóbbi napokban harminc újonc vonult be ennek a programnak a keretében és a tervek szerint az elkövetkező hónapokban további fiatalok is csatlakoznak hozzájuk.

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva a hadosztály negevi Har Keren kiképzőbázisán, létrehoztak, kizárólag ultraortodox újoncok számára, egy altábort. Ebben minden feltétel adva van, hogy az újoncok folytathassák a számukra megszokott életformát, amennyire ezt a tábori körülmények megengedik. Amehadrin kóser koszton kívül ez megfelelően beosztott ima és tanulási időket is jelenti, továbbá azt is, hogy a tábor területére nem léphetnek be katonalányok.

Ezzel együtt az ultraortodox újoncok ugyanazt a kiképzést kapják mint a többiek, melynek végén, egy 60 kilométeres menetgyakorlat után, ők is büszkén viselhetik a Givati hadosztály lila színű barettjét.