Fontos előrelépés történt az ukrajnai Lvivben található Jakob Glanzer Zsinagóga felújításának ügyében. A városban mindössze két zsinagóga vészelte át viszonylag egyben a XX. századot.

A magas, boltíves ablakairól ismert zsinagóga 1841-től 1844-ig épült, 1912-ben pedig átalakították. 1991-óta zsidó kulturális központként működik, a szentélyt nem használják, mert nagyon rossz állapotban van. 2012-ben a vakolat alatt korábban nem ismert festett díszítéseket találtak, amelyek a babiloni folyókat, a jeruzsálemi Templomot és a Nyugati Falat ábrázolják – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában.

A sürgősebb munkák elvégzését magánadományokból valósítják meg – mondta el Sasha Nazar, egy ukrajnai zsidó alapítvány vezetője, amelynek székhelye szintén ebben az épületben található. A legfontosabb feladat most a fűtési rendszer helyreállítása, a kazánház befejezése.

A felújítás után múzeumot rendeznének be az épületben, ahol bemutatnák a város náci megszállásának idején elpusztított zsinagógákat.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás