A legsötétebb antiszemita vádak egyike elevenedett meg Oroszországban. Egy püspök szerint a cári családot rituális módon gyilkolták meg a „tudjukik”

Marina Molodtsova, az igazságügyi tárca egyik tisztségviselője olyan bizottság vezető kutatója, amely II. Miklós cár és családjának 1918-as meggyilkolását kutatja. Egy moszkvai konferencián azt mondta a héten, hogy egyfajta „pszicho-történeti” vizsgálatot folytatnak, annak feltárására, hogy a család rituális gyilkosság áldozata lett-e – számol be róla a Ria Novosti hírügynökség nyomán a haaretz.com.

Ezen az eseményen Tyihon Shevkunov püspök azt monda: „ha a legszigorúbb megközelítésben vizsgáljuk a cári család kivégzését, abból a szempontból, hogy az rituális gyilkosság volt-e, akkor az egyházi bizottság jelenős része szerint, nincs kétség, hogy az volt.”. Ezzel gyakorlatilag hivatalos szintre emelte a zsidó összeesküvés-elméletek egyik kedvenc toposzát.

Az Orosz Zsidó Közösségek Szövetsége, amelyik legalább 100 közösséggel van kapcsolatban szerte Oroszországban, azt közölte, hogy ez a megközelítés egy antiszemita mítoszt éleszt fel. Boruch Gorin szóvivő egy nyilatkozatban kelt ki a konferencián elhangzottak miatt.

A bolsevik vezetők között megtalálható zsidók miatt ezek az előítéltek folyamatosan jelen vannak. Berel Lazar Oroszország főrabbija erről azt mondta: azok az emberek ateisták voltak és elutasítottak minden vallást, kivéve a saját ideológiájukat.

A nacionalista nosztalgia nyomása alatt, még 2010-ben rendelte egy bíróság, hogy az ügyészség folytassa le a cári család kivégzésének utólagos vizsgálatát.

zsido.com

Kép: haaretz.com