Az ünnepi eseményen Simon Peresz lánya is részt vett.

„Megemlékezve és megörökítve a kolkatai zsidóság dicsőséges múltját (…) ma újjáavattunk két zsinagógát – a Hanuka legünnepibb légkörében” – írta Twitter bejegyzésében Daniel Carmon, Izrael indiai nagykövete miután részt vett az ország két ősi zsidó imaházának megnyitóján.

A Beth El és Magen David zsinagógák átadó ünnepségén Simon Peresz korábbi izraeli elnök lánya, Tzvia Valdan is megjelent – olvasható a Jerusalem Post írásában.

Kalkutta régen virágzó zsidó közösségnek adott otthont; az 1700-as évektől kezdve folyamatosan érkeztek zsidók a térségbe, és számuk az ötezret is elérte a második világháború idejére. A brit gyarmatosítók kivonulása után azonban tömegesen elhagyták a várost és elmentek az Amerikai Egyesült Államokba, Izraelbe, valamint Ausztráliába vagy Hong Kongba.

„Kalkutta zsidó közössége kihalni látszik” – nyilatkozott a Beth El zsinagógát vezető David R. Ashkenazy. „Bizonyos értelemben ez így van, hiszen a számok sokat csökkentek az elmúlt évtizedekben és mára csak közel harmincan maradtunk a városban” – tette hozzá.

„Azonban Kalkuttában, ahol sokan hosszú ideje élünk, máig fennmaradt a lehetősége annak, hogy a zsidó közösség egyszer újra virágozzon. Három zsinagóga áll, egy temető és két iskola – egy a fiúknak és egy a lányoknak. Ez mind olyan dolog, ami egy közösség létezését biztosíthatja” – hangsúlyozta a zsidó vezető az Indian Expressnek adott nyilatkozatában.

zsido.com