Egyhetes kijárási korlátozásról döntöttek több lakónegyedben a fertőzöttek emelkedő száma miatt.

Szerda reggel nyolctól egy hétig “korlátozott negyed” lesz az Elad nevű kisváros és Tibériás több lakónegyede. Júniusban Eládban 53, Tibáriáson pedig 78 új fertőzést diagnosztizáltak. Hamarosan újabb helyekről döntenek az egészségügyi minisztérium ajánlásai alapján.

Az ilyen zárt negyedeket nem szabad elhagyni, csak gyógykezelés végett, alapvető élelmiszer vásárlására, jogi eljárások miatt, közvetlen rokonok temetésére, külön élő szülőknél a gyermekek átadásához, és hatósági engedéllyel más rendkívüli esetekben.

A járvány újabb fellángolását jelzi, hogy az utóbbi egy napban 459 új esetet találtak, s ennyi új fertőzöttet legutóbb április 22-én jegyeztek fel Izraelben. Az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedik az koronavírus hordozóinak a száma.

A kórházi ápolásra szorulók száma 11-el 189-re nőtt, viszont a súlyos állapotban lévők száma 46-ről 40-re csökkent, és a lélegeztetőgépen lévők száma is 29-ről 27- re mérséklődött.

Hétfőn 12 970 tesztet végeztek el a fertőzöttek azonosítására, s közülük 2,6 százalék bizonyult vírushordozónak. Jelentős gócpontnak számít még a Tel-Avivtól északra lévő Bat Jam, az ultraortodox Bné Brak, valamint az ország északi részében található, arabok lakta Arara és Umm el-Fahem.

Izraelben jelenleg 5299 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ez a szám május 29-én még 1917 volt.

MTI/zsido.com