Kettős a mérce: a jobboldali zsidóellenesség még botrányt kelt, a baloldali vagy arab antiszemitizmus és Izrael-ellenesség már nem annyira – állítja a német antiszemitizmus-kutató.

 

Néhány nappal ezelőtt ismét Izrael-ellenes csatatérré változott egy európai nagyváros néhány utcája: Berlinben a zsidó állam és a zsidók elleni hangulatkeltés zajlott az úgynevezett „Al Kudsz napi” (Jeruzsálem „felszabadításáról” szóló) meneten. Az elmúlt évek hasonló megmozdulásaival ellentétben most elmaradtak az erőszakos incidensek, de az eseményt a szervezők – pont ahogy a német zsidó szervezetek előtte megjósolták – ismét a zsidó állam bojkottjára, kirekesztésére, a cionizmus és a rasszizmus azonosítására használták. A menet öt zsinagóga érintésével vonult fel, ezzel is igazolva, hogy tudatos zsidóellenes provokáció történt.

Charlotte Knobloch, a müncheni zsidó közösség vezetője szerint az, hogy hetven évvel a holokauszt után egy ilyen menet lehetséges, azt mutatja, hogy nem volt elég hatékony az antiszemitizmus elleni harc. A német hatóságok egyébként a menet előtt betiltották a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah zászlóját és szimbólumait, bár Kobloch szerint ez irreleváns döntés, hiszen a résztvevők ettől függetlenül is mindig kifejezik szimpátiájukat a legkülönfélébb iszlamista terrorszervezetek iránt. A még 1979-ben, Khomeini ajatollah által bevezetett „Al Kudsz nap” célja Izrael legitimitásának megkérdőjelezése, és általában ramadán idején vagy azután tartják. Berlinben 1996 óta „ünneplik” ezt a napot, férfiak és nők külön vonulva demonstrálnak a zsidó állam ellen.

Bár a menet résztvevőinek száma évről évre csökken, nincs ok megkönnyebbülésre – állította a német parlament konzervatív (CDU/CSU) frakcióvezető-helyettese egy minapi berlini antiszemitizmus-konferencián. Gitta Connemann szerint ugyanis „a fundamentalista iszlám élénk antiszemitizmusát errefelé szinte naponta megtapasztalhatjuk. A múlt szombati tüntetőknek is egy céljuk volt: Izrael megsemmisítése.”

A berlini felvonulás után szervezett konferencián több szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy elengedhetetlen a muszlim fiatalok megszólítása, csak így lehet kifogni a szelet a szélsőséges muszlim imámok vitorláiból. Ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a németországi iszlám szervezetek nemigen partnerek az együttműködésre az antiszemitizmus elleni harcban. A német alkotmányvédelmi hivatal (hírszerzés) alelnöke egyszerre ” radikalizáló és összekötő elemnek” nevezte az antiszemitizmust a szélsőjobbos és az iszlamista szélsőségesek között. Miközben tehát sok brit zsidó a Brexit elől menekülne Németországba, éppen célországuk kezd veszélyesebb terep lenni számukra.

A zsidóellenesség nemcsak az AfD-nél, a Pegidánál és társainál vagy az interneten jelentkezik, hanem elérte az Európai Parlamentet is – állapította meg az elmúlt hetek fejleményeiről Monika Schwarz-Friesel antiszemitizmus-kutató, utalva a jobboldali-populista Alternatíva Németországért (AfD) párt antiszemita botrányára, amely miatt szét is szakadt a párt egyik tartományi szervezete. Az EP-ben pedig Mahmúd Abbász palesztin elnök nyilatkozhatott nemrég olyat, ami kísértetiesen emlékeztetett a régi, zsidó kútmérgezőkről szóló vérvédakra (Abbász izraeliek által megmérgezendő palesztin kutakról beszélt), Martin Schulz, az EP szocdem elnöke pedig „inspirálónak” nevezte beszédét.

Hetven évvel Auscwitz után alig valaki reagált érzékenyen erre a verbális ámokfutásra – írja a kutatónő, aki szerint Izraellel kapcsolatban csak a régi zsidóellenes előítéleteket használják újra. Az antiszemitizmus-kutatás évek óta tapasztalja, hogy nő a zsidókkal szembeni gyűlöletbeszéd, ahogyan az internetes Izrael-ellenesség sem ismer már határokat, a verbális atrocitások akadálytalanul terjeszkednek a nyilvános kommunikációs térben – írja Schwarz-Friesel. A kutatónő szerint azonban kettős mércét jelent, hogy ha a jobboldalról jönnek ezek a hangok, azonnali felháborodás követi, míg ha baloldali újságírók vagy az EP meghívott vendégei nyilatkoznak ilyet, rögtön beindulnak a hárító mechanizmusok („csak Izrael kritikája”), a kritikusok aggodalmait pedig lesöprik az asztalról vagy bagatellizálják. „Nem az alarmizmus vagy a hisztéria jelei ezek a figyelmeztetések, hanem tudományos felismerések, amelyek igazolják, hogy az antiszemitizmus ismét szalonképessé vált” – írja a szerző a német zsidó lapban.

Munkatársunktól

Kép: Izrael-gyalázás egy korábbi „Al Kudsz napon” (fotó: WJC)

Megszakítás