Amerika utolsó zsidó ellenes pogromja után egyszer már sikerült felszámolni az ellentéteket.

Brooklyn Crown Heights nevű negyedében található a Chábád mozgalom főhadiszállása, mely körül lubavicsi haszid családok ezrei élnek, de jelentős afroamerikai lakosságnak is ez a városrész az otthona. A zsidó közösség még a múlt század negyvenes éveiben kezdett Crown Heights-ba költözni, a feketék a hatvanas években jöttek, első sorban a déli államokból és a Karib-térségből.

1991-ben itt zajlott le az utolsó zsidóellenes pogrom Amerikában, ami után a két közösség vezetői közösen keresték a megoldást a problémákra. Az utóbbi időben az együttműködés meglazult, az antiszemita incidensek száma pedig jelentősen emelkedett. A közösségi vezetők elhatározták, hogy ismét összefognak a gyűlölet ellen.

1991-ben a Rebbét kísérő autók egyike elütött két afroamerikai gyereket. Egyikük életét vesztette, a másik súlyosan megsérült. A sofőr igyekezett elsősegélyben részesíteni a sérülteket, de már eközben nekitámadtak a járókelők. Nem sokkal később fiatal afroamerikaiak csapatokba verődve kiabáltak antiszemita rigmusokat, köveket és üres üvegeket dobáltak. Később körbevették az utcán haladó Yankel Rosenbaumot, megkéselték és brutálisan megverték. A doktorátusán dolgozó, 29 éves ausztrál fiatalember a kórházban belehalt sérüléseibe. A gyilkosságot három napon át tartó zavargások követték, melyek során zsidókat támadtak meg, boltokat fosztottak ki, autókat gyújtottak fel és lakásokba törtek be. A rendet több ezer rendőrnek sikerült helyreállítani, de közülük is több mint 150-en megsérültek. Összesen 129 embert tartóztattak le, 122 feketét és 7 zsidót. A zavargások után még egy áldozatot szedett az erőszak. Egy szakállas, sötét öltönyben lévő olasz üzletembert vettek körbe fekete támadók a korábbi gyilkosság helyszínétől nem messze, majd lelőtték. Feltehetően zsidónak nézték áldozatukat.

A nyugalom helyreállítása után a két közösség vezetői összefogtak, hogy békét teremtsenek a városnegyedben. „1991-ben olyanok voltunk, mint két, az éjszakában egymás mellett elhaladó hajó. Ezt követően programokat indítottunk a helyi fiatalok számára. Nagyszerű volt látni, ahogy egymás életéről tanultak. Ezután már nem volt „mi” és „ők”. Mindenki megértette, hogy összetartozunk. Mostanában azonban már nem olyan erős a kommunikáció, mint korábban, és ezen változtatni kell, mert nagy szükség lenne rá” – mondta Richard Green, közösségi aktivista.

A kezdeményezést ez alkalommal Eli Cohen rabbi és Geoffrey Davis, az afroamerikai közösség egyik vezetője vette magára. Közösen látogatják végig a városrész iskoláit, hogy a tanulókkal beszélgessenek. „Meg akarjuk hallgatni a gyerekeket és beszélni akarunk velük. Tudniuk kell, hogy mindannyian New York lakói vagyunk, és együtt kell élnünk. Az egyik probléma az, hogy nem ismerik a másik közösség szokásait és hagyományait” – mondta Cohen rabbi.

„Ma már más világban élünk, más csatákat vívunk. Sokat változott a városrész összetétele is az elmúlt évtizedekben. A közelmúlt zsidóellenes támadásai nem összehangolt antiszemita kampány részei voltak” – mondta Shea Hecht rabbi, a Chábád közösség egyik vezetője.

„A helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek látszik. Mindkét közösségnek megvannak az eszközei arra, hogy megbirkózzon a problémákkal”- mondta Green.

zsido.com

Forrás: TOI

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287
Megszakítás