A lengyel parlamentben olyan törvénytervezetet terjesztettek be, melyet aggodalommal figyelnek a zsidó közösségekben.

A holokausztban történtek ”átértelmezése” után most a kóser vágást próbálják ellehetetleníteni Lengyelországban. 2013-ban már meg egyszer megpróbáltak minden rituális vágást betiltani, ám ezt a lengyel alkotmánybíróság a vallásszabadságra való hivatkozással elutasította. Éppen ezért az új törvény nem a korábbi tervezetet próbálja meg újra elfogadtatni, hanem olyan feltételeket igyekszik teremteni, mely megbénítaná a kóser mészárszékek működését. Egyfelől megtiltanák a rituális szabályok szerint levágott állatok húsának exportját, ami hatalmas bevételkiesést jelentene, hiszen amíg Lengyelországban minimális igény mutatkozik a kóser húsra, addig Európában és Izraelben nagy a kereslet a lengyel termékekre. Ezenfelül az Európában élő vallásos muszlimok is keresik a Lengyelországból származó hálál, azaz a Korán előírásai szerint, a kóser módszerhez hasonlóan feldolgozott húskészítményeket.

 A másik korlátozás szerint a levágás előtt álló állatnak tilos “természetellenes helyzetben” lennie, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állatnak a saját lábán kell állnia. “Ez nagyon megnehezítené a kóser vágást, mert a vallási előírások szerint tilos a pengét erővel az állat nyakának nyomni, hogy a felesleges fájdalomokozás elkerülhető legyen. Ezt nem lehet akkor megvalósítani, ha az állat álló helyzetben van és a feje a kés felett helyezkedik el.” – mondta Menachem Margolin rabbi, a European Jewish Association elnöke, és a Chábád mozgalom képviselője az Európai Unióban.

A kóser vágás során a baromfit fejjel lefelé, a lábasjószágot pedig háton fekvő helyzetben tartják, és így válik lehetővé, hogy a rendkívül éles, és csorbulás mentes pengével fájdalommentesen és gyorsan lehessen keresztülmetszeni az állat nyakát. Az állatok elkábítása is tilos, mert ébernek kell lenniük a vágás pillanatában. Az állatvédők rendszerint kegyetlennek tartják a kóser vágást, miközben a vallási előírások éppen a fájdalomokozás elkerülését szolgálják.

A beadvány szerint az új szabályozás megszegőit akár négy év szabadságvesztéssel is sújthatnák. A lengyel parlament alsóháza a héten szavaz a törvény elfogadásáról.

“A kóser vágást korlátozó új jogszabály éles ellentétben áll az Európai Unió vallásszabadságot biztosító szellemiségével, ezért elfogadhatatlan számunkra a lengyel törvénytervezet” – jelentette ki Margolin rabbi.

zsido.com

Forrás: Arutz7