Tegnap volt három hete, hogy Budapesten is feloldották a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat és immár tizenegy napja annak, hogy a közösségi imádkozást szabadtéren, a Dohány utcai iskolánk udvarán újrakezdtük. Hála Istennek azóta sem robbant be a járvány és ezzel bebizonyosodott, hogy a közösségi imádkozás nem számít veszélyesnek. Nyugodt szívvel kimondhatjuk, hogy a zsinagógákat újra meg lehet nyitni és visszatérhetünk a közösségi imákhoz zárt téren is.

A háláchikus állásfoglalásokat szem előtt tartva és Falus András immunológus professzor véleményére támaszkodva, arra kérem a zsinagógába érkezőket, hogy

  1. viseljenek maszkot, mivel a maszk és a kellő távolság megtartása a két legfontosabb védőfelszerelésünk zárt téren.
  2. Emellett a fertőtlenítés elengedhetetlen, figyeljenek rá, hogy a kezüket érkezéskor és távozáskor is megfelelően megtisztítsák.
  3. Az idősebb korosztály azon tagjai, akik nem tartoznak a kiemelt kockázatú csoportba, a fentiek betartásával nyugodtan részt vehetnek a közösségi imában.

Június 12, péntek estétől a Vasvári Pál utcai zsinagóga közössége újra a zsinagógában fog imádkozni szombaton is és hétköznapon is, lehetőség szerint kint az udvaron.

Az imákat a korábban megszokott időpontban kezdjük: péntek este 19.30; szombat reggel 9.15, délután 20.15; hétköznapi reggeli ima 8 óra.

Kívánom, hogy Isten hallgassa meg az imáinkat és mielőbb szűnjön meg mindenhol teljesen a járvány!

Oberlander Báruch rabbi

 

  1. június 9. – 5780. sziván 17.

Budapest