A legfelsőbb szaúdi vallási testület megújította azt a 15 évvel ezelőtti határozatot, amely szerint a Pokemon játék ellentétes az iszlám joggal.

Az elmúlt hónapokban világszerte hatalmas sikert aratott az a Pokemon Go nevű játék, amely – az okostelefon segítségével – a virtuális mesefigurákat valóságos környezetben jeleníti meg. A játékosok feladata, hogy a telefonjuk képernyőjét figyelve, megtalálják és begyűjtsék a világ különböző pontjai elrejtett figurákat.  

Bár a szaúdi vallási testület 2001-ben születetett határozata természetesen nem említi a friss mobilalkalmazást, de a pokemonos kártyák ellen hozott akkori döntés felelevenítése nyilván az aktuális divatra reagál.

A vallási testület szerint a különféle képességekkel rendelkező mutáns lények valójában az evolúció elméletét propagálják. „Sokkoló, hogy az evolúció kifejezés elhagyja a gyerekek száját” – írták. A pokemonos kártyára kimondott fatva indokai között szerepelt az is, hogy a játékfigurák között megjelenő istenségek politeista világképet jelenítenek meg, valamint az, hogy a szerencsejáték éppen olyan tiltott dolog, mint az alkohol.

Végül a fatva azt is megállapította, hogy a játék a japán sintoizmust, a kereszténységet, a szabadkőművességet és a globális cionizmust reklámozza. Így egyszerre.

A konzervatív Szaúd-Arábiában, ahol az iszlám két legszentebb helyszíne található, a mozi is be van tiltva és a nők sportolását bűnnek tekintik – emlékeztet tudósításában a Jerusalem Post.  

Kuvaitban és Egyiptomban egyelőre csak figyelmeztették az alkalmazás használóit, hogy tartsák távol magukat a mecsetektől, az uralkodói és katonai létesítményektől.

Pár hete egyébként botrányt kavart, hogy az auschwitzi haláltábor helyszínén is mesefigurára vadásztak a játékosok. A Washington Post pedig arról számolt be, hogy az amerikai Holokauszt Múzeumnál is egyre több játékos gyűlt össze, hogy megtalálja az ott feltűnő rajzokat. A kedélyeket alaposan felborzolta az a kép, melyen egy játékos a magából mérges gázt kibocsátó figurát találta meg a múzeum Helena Rubenstein előadójában, ahol a náci gázkamrák elől megmenekült túlélők emlékei láthatók.

A múzeum kommunikációs igazgatója nem mondott ki fatvát a játékra, mindössze annyit jegyzett meg, hogy „nem helyénvaló játszani a nácik áldozatainak emlékmúzeumában.”