A mádi jesivára vonatkozó első feljegyzés Blum Ámrám rabbi idejéből (1864-1881) származik. A legnagyobb létszámot a jesiva a XX. század elején érte el, ekkor több mint 140 tanulója volt – tudjuk meg a Csodarabbik útja fogadó honlapjáról. Mád zsidó lakosságának 90%-a elpusztult a holokausztban. A zsinagógát és a rabbiházat a telekkel együtt 1952-ben államosították, a rabbiházban lakásokat alakítottak ki, melyeket a ‘90-es évek elejéig használtak.

2015-ben azonban a rette­ne­tesen leromlott állapotú rabbi­ház új életre kelt, hála az EMIH ál­tal indított Csodarabbik út­ja elnevezésű projektnek. A rab­bi­ház hamar a környék népszerű szálláshelyévé vált, zsidók és nem zsidók egyaránt örömmel szállnak meg a boltíves falak között. 2017-ben 12 ezer látogatója volt a rabbiháznak és a mellette álló, csodálatosan szép barokk zsinagógának. Emellett rengeteg vallásos csoport is útba ejti már Mádot. „Felkerültünk a térképre” – meséli a rabbiház vezetője, Frank Mariann, utalva arra, hogy a Bodrogkeresztúrra, Nagykállóra, Sátoraljaújhelyre vagy Tokajba érkező csoportok, akik a csodarabbik sírjait jönnek meglátogatni, egyre gyakrabban állnak meg Mádon.

Múlt hét végén különleges módon egy kis időre újra jesiva lett a rabbiházból. A bécsi ortodox jesiva 14-18 éves kor közötti diákjai érkeztek iskolai kirándulás keretében Mádra. Három osztályból összesen 46 bó­cher (köztük egy magyar tanu­ló is), két kísérő rabbi, valamint két brooklyni család vett részt az kikapcsolódó hétvégén. A bó­chereknek – a környékbeli rab­bisírok meglátogatása mellett – sok szabadidős programot is szer­veztek. Kipróbálták a mádi focipályát, jártak kalandparkban és gokart pályán is. Miskolci kirándulásukon Fuchs rabbi se­gített megszervezni az étkezésüket, így megismerkedtek a helyi Chábád központtal is.

mde

„Nagyon érdekes volt, hogy a fiúk mennyire önállóan tudták, mikor mi a dolguk. A rabbik itt nem fegyelmező pedagógusok voltak” – meséli Frank Mariann. A csoport a jesivából hozta magával az ételt – és a mes­giách­ként működő szakácsot is, csak a szombat esti fárbrengenre kértek Bodrogkeresztúrról finomságokat. „Amikor gyerekcso­por­tot fogadunk, kicsit át kell ala­kítani a helyiségeket, mások az igényei 40 kamasznak egy sábeszen, mint mondjuk az őket egy nappal követő francia luxusséf iskola tanárainak és diákjainak, akik borkostoló túrára jöttek és nálunk szálltak meg.”