Bár a Perzsa-öböl legkisebb államában nem üldözik a zsidókat, a zsinagógát rejtő épület külsején nem utal semmi arra, hogy mi található a falak mögött.  

A monarchia csöppnyi zsidó közösségének zsinagógája a főváros régi negyedében található, nem messze a piactól. Az épület szinte egész évben zárva tart, de amikor Jason Greenblatt, az amerikai elnök közel-keleti megbízottja nemrég a szigetországban járt, akkor megnyitotta kapuit.

A magyar felmenőkkel rendelkező és a tanulmányait ortodox zsidó iskolákban végző Greenblatt, miután részt vett a reggeli imán, kijelentette: „Csodálatos lehetőség volt ma reggel Bahrein zsinagógájában imádkozni. Kér dologért imádkoztam: a családomért, amely nagyon hiányzik, és természetesen a békéért, egy olyan jövőért, amit közösen tudunk megalkotni.”

A legtöbb arab ország vezetőivel ellentétben, a Bahreint irányító királyi család tiszteli a helyi zsidó közösséget. Ennek ellenére kívülről semmilyen jelzés nem árulkodik arról, hogy mit rejt a fehér épület. Még a környékbeliek sem tudják, hogy mi található a falak mögött. Az amerikai diplomata látogatása miatt – a bahreini külügyminiszter hozzájárulásával – izraeli újságírók is beléphettek a hosszú éveken át lezárt terembe, akik szomorúan hallották, hogy még jom kipurkor sem hangzott el ott ima. A felújított zsinagógát idén purimkor használták hosszú idő után először.

A népességszámlálás szerint mindössze 37 zsidó él Bahreinben. Ők ugyanannyira büszkék a zsidó identitásukra, mint amennyire lojálisak a királyhoz, aki a közösség egyik tagját nevezte ki washingtoni nagykövetnek.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Hamad bin Isa Al Khalifa 2015-ben szervezett első alkalommal hanukai ünnepséget a helyi zsidóság számára. Akkor az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke, Moshe Levin rabbi is részt vett az eseményen, hogy áldást mondjon az első gyertya meggyújtásakor. A fogadáson az uralkodó személyesen köszöntötte a vendégeket.

„A terror elleni harcban minden vallásból származó vezetőnek részt kell vennie. Itt, Bahreinban a különböző vallású emberek félelem nélkül élhetnek együtt, és mi továbbra is meg fogjuk engedni a zsidóság számára, hogy békében és nyugodtan éljenek a szokásaikkal és vallásos törvényeikkel együtt, félelem nélkül” – jelentette ki a király. A következő évben megtartott rendezvényen felvétel is készült, amelyen az látható, hogy arab férfiak és kipát viselő zsidó vendégek együtt járnak örömtáncot tradicionális zsidó zenére.

Arab ország külügyminiszterétől korábban nem igen lehetett olyat hallani, hogy “Izraelnek jogában áll megvédenie magát”. Márpedig Bahrein külügyminisztere ezt nyilatkozta, miután a zsidó állam katonai választ adott a Szíriában állomásozó iráni csapatok rakétatámadására.

Bár Izrael és Bahrein hivatalosan nem áll diplomáciai kapcsolatban egymással, az Arab-öbölben fekvő országokat is veszélyeztető iráni fenyegetés felülírja a korábbi ellenséges viszonyt. Ennek jeleként nem hivatalos bahreini küldöttség is járt már Izraelben. A kormány egyik, neve elhallgatását kérő tisztviselője egy éve azt mondta, hogy Bahrein hivatalos diplomáciai kapcsolatot szeretne kiépíteni a zsidó állammal. “Bahrein nem tekinti ellenségnek Izraelt. A két ország közeledése nem áll ellentétben a bahreini alapelvekkel”- jelentette ki.

A pozitív folyamat ellenére a bahreini zsidók próbálják elkerülni, hogy az identitásuk nyilvános legyen. Feltehetően ezen nem is fognak addig változtatni, ameddig Izrael és Bahrein nem köt hivatalosan is béke megállapodást. Utána talán még a zsinagógába is visszatérnek.

Forrás: Israel HaYom

zsido.com