Egy héttel a Saint Louis-i eset után ismét zsidótemetőt gyaláztak meg az Egyesült Államokban. Donald Trump elítélte a vandalizmust.

Száznál is több sírkövet rongáltak meg Philadelhia zsidó temetőjében hétvégén – adta hírül több hírpotál. A Ynetnews beszámolója szerint elsőként egy amerikai férfi értesítette a rendőrséget a történtekről vasárnap reggel. Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, egy héttel ezelőtt hasonló eset rázta meg az amerikai zsidóságot, amikor ismeretlenek százötvennél is több emlékhelyet dúltak fel a Saint Louis-i Chesed Shel Emeth temetőben.

A philadelphiai temető rongálói ellen vizsgálat indult és az Anti-Defamation League (ADL), valamint a Mizel Family Foundation nevű szervezet felajánlásával 10 000 dolláros nyomravezetői díjat tűztek ki. A rendőrség egyik helyi segédegysége szintén jutalmat, összesen 3 000 dollárt kínál azoknak, akik készek megfelelő információval segíteni az elkövetők megtalálását.

Ezúttal Izrael vezetése is megszólalt az ügyben, és Emanuel Nahshon külügyi szóvivő nyilatkozatában mélyen elítélte a történteket. A philadelphiai temető ellen elkövetett rongálást “sokkolónak és aggodalom keltőnek” nevezte, valamint hangsúlyozta: “Izrael teljes mértékben bízik abban, hogy az Egyesült Államok hatóságai elfogják és megbüntetik az bűnösöket”.

“Meg kell állítani a gonoszt és gyűlöletet. Most” – olvasható a nyilatkozat zárószövegében, amely az első közvetlen nyílt diplomáciai üzenet a zsidó állam részéről Donald Trump hivatalba lépése óta – írta a Jewish Telegraphic Agency.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews