Ivan Duque, Kolumbia frissen beiktatott elnöke közölte, hogy mérlegeli az ország nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését.

Ezzel négyre nőne az izraeli fővárosba áttelepült nagykövetségek száma, hiszen az Egyesült Államok, Guatemala és Paraguay már megtette ezt a lépést.

Izraeli források megerősítették, hogy a jobboldali Demokratikus Központ Pártja színeiben megválasztott Duque komolyan foglalkozik a nagykövetség ügyével, és céljai között szerepel a Kolumbia és Izrael közötti kapcsolat erősítése.

„Olyan emberről beszélünk, aki Izrael elkötelezett barátja. Alvaro Uribe elnök útját kívánja folytatni, aki annak idején lefektette a két ország közötti stratégiai kapcsolatokat. Arra is számíthatunk, hogy a nemzetközi porondon is kiáll majd az izraeli érdekekért.” – nyilatkozta Modi Efrájim, az izraeli külügyminisztérium Latin-Amerikáért felelős osztályának vezetője.

Ivan Duque már a kampánya során többször beszélt arról, hogy fontosnak tartja a zsidó állammal való együttműködés kiszélesítését, és elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan a kolumbiai nagykövetség is Jeruzsálembe költözik Tel-Avivból.

Az izraeli vezetés az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordít Latin-Amerikára. Tavaly szeptemberben Binjámin Netánjáhu, az izraeli miniszterelnökök közül elsőként, körutazást tett a térségben. Látogatása során érintette Kolumbiát, Mexikót és Argentínát is. A fontos államok közül csak a meglehetősen Izrael-ellenes, baloldali kormány által irányított Brazília maradt ki.

zsido.com

Forrás: Arutz7