Hamarosan egy újabb magyar hős kaphatja meg a Világ Igaza elismerést a Jad Vasem intézettől – számolt be Kiss Mádi Mária unokája. A doktornő élete kockáztatásával mentett zsidókat a holokauszt idején.

A családot levélben értesítette az intézet arról, hogy valamikor a következő hónapokban jelentik be hivatalosan az elismerést – olvasható a washingtonpost.com beszámolójában. Kiss Mádi Mária egy zsidó barátnőjét és annak unkaöccsét rejtegette a lakásában. A doktornő 1970-ben halt meg Houstonban, 72 évesen. Az általa megmentett Lakos Irén és unokaöccse az Egyesült Államokban élnek. Mária angolul írt naplót azokról az időkről lányának, aki azt magával vitt Amerikába is. Unokája Stephen Walton elmondta, hogy sírt a boldogságtól, amikor megkapta a Jad Vasem levelét.

Az őszinte naplóból – ami azóta egy washingtoni múzeumba került – kiderül, hogy a 40-es éveiben járó, addig egyedül élő doktornő nem volt felhőtlenül boldog attól, hogy barátnőjével egy zajos kisgyerek is a lakásába került hónapokra. Eleinte sokat zsörtölődött emiatt, ám amikor lövések zaja ijesztette meg a gyereket, ő nyugtatta, amikor meg bárányhimlőt kapott, gyengéden ápolta.

 

Kép: washingtonpost.com