A tekercseket azonban korábban ellopták.

A Holt-tenger északnyugati partjával szemben, az ősi Kumrán és a mai Kália kibuc közelében újabb barlangot fedeztek fel a Héber Egyetem és a virginiai Liberty University kutatói, melybe egykor tekercseket rejtettek az esszénus szekta tagjai. Legutóbb hatvan éve tártak fel ilyen barlangot.

A barlang feltérképezése során azonban gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy már megelőzték őket – az agyagkorsókat összetörték, a tartalmukat elvitték és a barlanghoz vezető járatban az ötvenes évekből származó szerszámokat találtak. Feltehetően beduinok találtak korábban a kincsekre, akik nem hagytak maguk után mást, mint cserépdarabokat, egy üres pergamendarabot, a tekercsek becsomagolására szolgáló szövetet, kovaköveket, nyílhegyeket és egy díszes pecsétet, mely segít a leletek korának meghatározásánál.

“Ez az elmúlt hatvan év legjelentősebb felfedezése Kumrán környékén. Bár végül tekercset nem találtunk, csak egy írásra előkészített, és agyagedénybe csavart pergamendarabot, arról megbizonyosodtunk, hogy korábban voltak itt tekercsek is, de ellopták őket. Megtaláltuk az egykor tekercseket rejtő agyagedények darabjait, az anyagot, melybe beletekerték, a varráshoz használt ínt és az agyagkorsó tetejét lezáró pecsétet.” – mondta Oren Gutfeld, a feltárás vezetője. “Az a tény, hogy egy eddig ismeretlen, kifosztott barlangra leltünk, azt jelenti, hogy a birtokunkban lévő tekercsek eredete más lehet, mint amit korábban gondoltunk, talán nem az eddig feltárt 11 barlang valamelyikéből származnak.” – tette hozzá.

A barlang bejárata

A második szentély idejéből, 2000-2500 évvel ezelőttről származó tekercsek jelentős részét a jeruzsálemi Izrael Múzeumban őrzik, de az évek során rendre bukkannak fel újabb leletek a feketepiacokon. A kutatás nem állt le, a Júdeai-sivatagban több régészcsapat is dolgozik, hogy megelőzze a kincsrablókat.

“Az új barlang feltárása is azt bizonyítja, hogy még rengeteg a tennivalónk a Júdeai-sivatagban és nagy jelentőségű felfedezések várnak ránk.” – jelentette ki Jiszráel Hászon, az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója.

Forrás: Business Insider