Az épület Ashmiany városában található, téglából és fából épült, a kupola belülről festett, jól reprezentálja a II. világháború előtt szép számmal létező zsinagógát stílusát. Nagyon kevés maradt meg belőlük.

A zsinagóga a XIX. század közepén épült, 1902-ben átépítették. Jelenleg még egyben van, de a tető már kritikus állapotba került – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában. A város lakosainak fele volt zsidó a holokauszt előtt, akiket először gettóba tereltek, majd meggyilkoltak.

Dr. Magdalena Waligorska a projekt egyik vezetője (a brémai egyetem professzora) a műemlékvédelmi portálnak elmondta, hogy első körben 15 ezer euró kellene ahhoz, hogy a helyi etnográfiai múzeum tulajdonában lévő zsinagógában megnyissanak egy részt, láthatóvá téve legalább részben az épületet. Így a város lakossága közelebb kerülne ehhez a fontos helyi örökséghez – tette hozzá a szakember.

Az akció része annak a programnak, amelyben kilenc ország fiatal kutatói vesznek részt. Mások is támogatják a zsinagóga megmentését, például Vladimir Levin a jeruzsálemi Zsidó Művészeti Központ igazgatója és az ICOMOS (egy nemzetközi műemlékvédelmi szervezet) is.

Annyira ritkák mostanra az ilyen klasszikus kelet-európai zsinagógák, hogy már Londonban is újra felépítenek egyet, ahogy erről nemrég beszámoltunk.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

Megszakítás