A második legnagyobb német bank zárolta az Izrael-ellenes BDS mozgalom számláját.

Számos más pénzintézet példáját követve a német Commerzbank sem kezeli tovább a radikálisan Izrael-ellenes mozgalom számláját.

„Üdvözlöm a Commerzbank és más európai pénzintézetek döntését. A BDS számlák zárolása jogi, gazdasági és erkölcsi szempontból egyaránt a legjobb megoldás. A BDS mozgalom diszkriminatív, antiszemita és békeellenes, deklarált célja Izrael elpusztítása, és kapcsolatai vannak különböző terrorszervezetekkel. Felhívom a többi bankot is e lépés megtételére, különösen azokat, melyek a BDS működését ellenző országokban működnek. Továbbra is azon dolgozom, hogy felfedjem a BDS és támogatói valódi arcát” – nyilatkozta Gilád Erdán belbiztonsági miniszter, aki a BDS elleni küzdelem felelőse az izraeli kormányban.

A most zárolt számla az Izrael-ellenes Der Semit (A szemita) nevű, önmagát „független zsidó magazinnak” tituláló weboldalhoz tartozott, mely nem kívánta kommentálni a Commerzbank döntését. A weboldal tulajdonosa korábban elvesztett egy pert egy ismert zsidó újságíró ellen, aki a magazint az „alkalmazott zsidófóbia szakértőjének” nevezte.

Izrael-ellenes tüntetés
Izrael-ellenes tüntetés
A Commerzbank lépésének következtében számlabezárási-hullámot remélnek Izraelben. A Commerzbank a második legnagyobb németországi pénzintézet, mely több mint 50 külföldi országban működtet fiókokat. A német törvények szerint a bankok indoklás nélkül függeszthetik fel a számlavezetést, mindössze egy 90 napos időszakot kell hagyniuk a számlatulajdonosnak ügyei rendezésére.

Erdán a közeljövőben a stuttgarti székhelyű BW Bankot próbálja az uszító mozgalmakkal való kapcsolat felülvizsgálatára bírni. A 20%-ban Stuttgart városa, 25%-ban pedig Baden-Württenberg szövetségi állam tulajdonában lévő pénzintézet kezeli a szélsőséges Palestine Comitee Stuttgart és a helyi neonáci párt (NPD) számláit is.

Rüdiger Schoss, a BW Bank szóvivője szerint a bank nem támogatja Izrael bojkottját. „A banki szolgáltatások megtagadása csak abban az esetben lehetséges, ha az ügyfél megszegi a német törvényeket, például erőszakra buzdít, vagy tagadja a holokausztot” – tette hozzá.

Fritz Kuhn, stuttgarti polgármester szerint „a bank üzleti ügyei csak a bankra tartoznak”. Hozzátette azt is, hogy ő ellenzi a BDS mozgalom elveit.

A BDS mozgalom elleni küzdelmet segíti az Egyesült Államok számos államában elfogadott törvény, mely bünteti azokat a vállalatokat, melyek támogatják az Izrael-ellenes bojkottra felhívó mozgalmakat. „Ez nagyon egyszerű. Ha bojkottálod Izraelt, New York téged bojkottál” – jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Mark Kirk, Illinois állam republikánus szenátora is közölte, hogy azon európai bankoknak, akik szolgáltatásokat nyújtanak a BDS mozgalomhoz köthető ügyfeleiknek, „számolniuk kell tetteik esetleges jogi, reputációs és etikai következményeivel”.

Izrael-ellenes tüntetés
Izrael-ellenes tüntetés
A közelmúltban több pénzintézet értette meg az idők szavát. A múlt héten az osztrák Bawag Bank zárolta az Osztrák-Arab Kulturális Központ számláját, miután a központ vendégül látta Leila Khaedet, aki egy palesztin terrorszervezet tagjaként két izraeli járat eltérítésében is részt vett 1969-ben és 1970-ben. Májusban a PayPal és a Credit Mutuel szüntette meg a BDS-hez köthető ügyfeleik számláit Franciaországban. Áprilisban pedig az osztrák Este Bank zárta le a BDS Austria mozgalom számláit.

Forrás: JPost

Megszakítás