193 ország monitorozása után vajon melyik országot marasztalta el az ENSZ bizottsága a női jogok megsértése miatt? Talán Szaúd-Arábiát, ahol a nőknek még vezetni is tilos? Nem. Esetleg, Pakisztánt, ahol rendszeresek a „becsületgyilkosságok”? Nem. Természetesen Izrael az egyetlen állam a világon, amelyik a nők jogait megsérti. Mármint az ENSZ szerint.

Éves ülésén elfogadott kilenc dokumentuma közül egyetlen esetben foglalkozott konkrét ország elmarasztalásával az ENSZ Nők Helyzetét Vizsgáló Bizottság (CSW). A palesztin nők helyzetéről szóló jelentésben Izraelt állították a figyelem középpontjába New Yorkban.

A palesztin nők helyzete és megsegítése” című jelentés élesen bírálja Izraelt a nyugati parton zajló „megszállásért”, aminek következtében „magas munkanélküliség és szegénység” alakult ki a palesztinok között, különösen a nők körében.

A dokumentum szövege szerint „a palesztin nők és lányok még mindig komoly akadályokba ütköznek az alapvető szolgáltatások, egészségügy, pszichoszociális támogatás, víz és higiénia, igazságügyi intézmények és gazdasági lehetőségek területén”.

A nemzetközi szervezet tagjai éves ülésükön semmilyen hivatalos formában nem foglalkoztak olyan országokban élő nők helyzetével, mint Szíria, ahol kormányzati erők rendszeresen szexuális erőszakot alkalmaznak a gyengébbik nemmel szemben vagy Szaúd-Arábia, ahol a nők teljes mértékben száműzve vannak a politikai életből, továbbá máig nem vezethetnek. Irán ellen sem emeltek panaszt, ahol jelenleg is halálbüntetéssel sújtják a paráznasággal gyanúsított nőket.

Érdemes megjegyezni, hogy a Világgazdasági Fórum (WEF) 2014-es jelentése alapján Izrael 57. helyen áll a női politikai szerepvállalást tekintve, kicsivel lemaradva az 54. helyen álló Egyesült Államok mögött. A 120 fős Kneszetnek pedig mintegy 27 fős női tagja van.

Az Izraelt elítélő határozat elfogadását fejlődő országok egy blokkja kezdeményezte. 45 állam közül egyedül Izrael és az Amerikai Egyesült Államok szavazott a jelentés ellen és 13 tag, köztük az Európai Unió, tartózkodott.

„Izraelt kiválasztani a jogok megszegőjeként minden közel-keleti nemzet és a világ nemzetei közül nem csak méltánytalan. Ez abszurd” – fogalmazott az emberi jogok izraeli képviselője, Nelly Shiloh.

Munkatársunktól

 

Kép: http://www.unwomen.org/en/csw