Előkerült a brit Munkáspárt vezetőjének korábbi levele, amit a külügyminiszternek írt. Ebben szankciókat követel Izrael ellen, valamint bűnözőként ír néhány izraeli politikusról.

Jeremy Corbyn a levelet még parlamenti képviselőként írta, pártvezetővé választása előtt. Az írásban, amit a Jewish News szerzett meg közérdekű adatigénylés keretében, Corbyn kifejti, hogy Izrael egy megszálló hatalom és az izraeliek megvetéssel kezelik a palesztinokat. A Munkáspárt jelenlegi vezetője, azt is követelte az akkori brit külügyminisztertől, hogy „izraeli bűnöző politikusok” Nagy-Britanniába ne jöhessenek be szabadon – olvasható a jta.org összefoglalójában. Corbyn a BBC-t is kritizálja a levélben, szerinte a palesztinokat nem megfelelően ábrázolják és alig említik az éhségsztrájkokat.

A politikus Izraellel kapcsolatos megnyilvánulásai az utóbbi hónapokban már több vitát is kiváltottak, ahogy arról mi is beszámoltunk. Sok kritika érte amiatt is, hogy láthatóan nem tudja – vagy nem akarja – megfékezni a pártjában egyre gyakoribb antiszemita indulatokat.

A levéllel egy napon egy dokumentumfilmet is bemutattak a politikusról, „Jeremy Corbyn: The outsider” címmel. Ebben Corbyn a Guardian c. lap egyik munkatársát, aki a Munkáspárt antiszemita botrányairól írt, „undorító tudatlansággal és aljassággal” vádolta, valamint megjegyezte, hogy a szerkesztő a londoni Jewish Chronicle szerzője is. Szerinte a zsurnaliszta „nem egy jó alak” és megszállottan foglalkozik vele.

 

 Kép: jta.org