Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

Újabb antiszemita vádak érték a brit Munkáspártot és vezetőjét. Jeremy Corbyn szerdán bocsánatkérésre kényszerült, amiért évekkel ezelőtt házigazdája volt egy olyan eseménynek, amelynek egyik résztvevője Izraelt a nácizmushoz hasonlította.

Az ellenzék vezetője régóta igyekszik cáfolni azokat a vádakat, miszerint a pártjában megtűrik az antiszemitizmust a soraikban. Több kellemetlen incidenst és bocsánatkérést követően a politikus áprilisban ígéretet tett arra, hogy a Munkáspárt legkésőbb július végéig rendezi a párton belüli antiszemita ügyek „óriási többségét”. Brit zsidó szervezetek azonban kétkedéssel fogadták az általa mondottakat, júliusban pedig zsidó újságok közös állásfoglalásukban úgy vélekedtek, hogy kormányra kerülése esetén a párt fenyegetést jelentene a 300 ezresre becsült zsidó közösségekre.

Az eseményt, amely miatt Jeremy Corbyn újfent bocsánatkérésre kényszerült, 2010-ben, a holokauszt-emléknapon tartották. A találkozón az auschwitzi koncentrációs tábor egyik túlélője, a német-holland Hajo Meyer többször is a nácizmushoz hasonlította az izraeli politikát a The Times című lap szerint. A német-holland anticionista aktivista a holokauszttal való visszaélés politikai célokból címmel mondta el gondolatait a brit parlament alsóházában. Az eseményen a The Times szerint részt vett Haidar Eid palesztin aktivista is, aki azt mondta, a világ nagyon téved, ha azt hiszi, a nácizmust legyőzték 1945-ben. „A nácizmus győzött, mert végül sikerült hitlerizálnia az áldozatai tudatát” – idézett a lap.

Bocsánatkérésében Jeremy Corbyn úgy fogalmazott, hogy a találkozón elhangzottak olyan vélemények, amelyeket ő nem fogad el és nem tűr el. Hangsúlyozta, hogy a múltban, igazságot keresve a palesztin népnek és békét akarva Izrael és Palesztina számára, alkalmanként részt vett eseményeken olyan emberekkel, akiknek nézeteit teljes mértékben elutasítja.

A brit zsidó szervezetek közül a The Campaign Against Antisemitism közölte, nem hiszi, hogy őszinte a pártvezető bocsánatkérése.

MTI/zsido.com

Megszakítás