A flamand nyelvű De Standaard hasábjain megjelent “Hogyan fedezték fel a cionisták a holokausztot?” címmel megjelent írásban arról értekeztek, hogy a cionista mozgalom milyen szerepet játszott a náci népirtásban. A cikk az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulójára emlékezve került nyomtatásba.

Emmanuel Nahson, Izrael Belgiumba és Luxemburgba akkreditált nagykövete felháborodásának adott hangot és “olcsó, félrevezető és torz antiszemitizmusnak” nevezte az olvasottakat. “Éppen Jeruzsálemben vagyok a Holokauszt Világkonferencián, a világ vezetőivel és túlélőkkel. A De Standaard szégyellheti magát” – írta a nagykövet Twitter-üzenetében.

A cikkben az áll, hogy “a holokauszt során a nácik által meggyilkolt hatmillió zsidó nem tud tiltakozni, amikor egy másik igazságtalanság igazolására használják fel, melyet az izraeli rezsim diszkriminációval és apartheiddel követ el. Azok bűnhődnek és azokat vádolják antiszemitizmussal, akik nem vettek részt az európai zsidók nácik által elkövetett lemészárlásában” – utalt az újság a palesztinokra.

A szerző még hozzátette, hogy a “holokauszt központi szerepet játszik a cionista propagandában, és ezzel vágnak vissza azoknak, akik az izraeli jelenlétet kifogásolják a Nyugati Parton, Kelet-Jeruzsálemben és a Gáza-övezetben”.

Egyébként nem ez az első eset, hogy a De Standard zsidóellenes nézeteknek ad teret. 2013-ban azzal vádolták Izraelt, hogy palesztin kutakat mérgez meg. 2010-ban azt kifogásolták, hogy az antiszemitizmus miatt Belgiumot elhagyó zsidók “csak a szegény, alkalmazkodásra képtelen hászid zsidókat hagyják a városban”.

A lapnak éveken át szerzője volt Dyab Abou Jahjay, egy libanoni Hezbollah szimpatizáns, aki zsidó és izraeli célpontok elleni erőszakos támadásokra buzdított írásaiban. Végül 2017-ben kellett távoznia a laptól, amikor négy izraeli katona meggyilkolását ünnepelte.

Belgiumban jelenleg 35 000 zsidó él. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) felmérése szerint a lakosság 24%-a viseltet ellenszenvvel a zsidók iránt.

zsido.com

Forrás: Jpost