Pár nap múlva, 2014. szeptember 16-án, egy héttel az 5775. év kezdete előtt, az Izraeli Nemzeti Bank forgalomba hozza új bankjegy sorozatának első darabját az új ötven sékelest.

Izraelben jelenleg húsz, ötven, száz és kétszáz sékeles címletek vannak forgalomban, mind a négyet zsidó férfiak portréi díszítik: három cionista politikus és egy író. A zöld húsz sékelesen Mose Saret, az angol mandátum idején a palesztinai zsidó közösség a „JISUV” egyik vezetője, majd később Izrael külügyminisztere és miniszterelnöke látható. A lila ötven sékelesen Smuel Joszef (neveinek kezdőbetűi alapján röviden Saj) Agnon izraeli író jelenik meg, aki 1966-ban kapott irodalmi Nobel díjat. A barna száz sékeles Jichak Ben Cvi cionista politikust és történészt ábrázolja, aki tíz éven át Izrael elnöki tisztét is betöltötte. A vöröses kétszáz sékeles bankjegyen pedig Zalman Sazar, szintén cionista politikus található, akioktatási miniszter és később Izrael elnöke volt.

2009-ben az akkori pénzügyminiszter, Juval Steinitz és az Izraeli Nemzeti Bank elnöke, Stanley Fisher megegyeztek egy új bankjegysorozat kibocsátásáról, ugyanilyen címletekben. A bankjegyeken megjelenő portrék a következők lettek volna: Theodor Herzl a modern politikai cionizmus magyar származású megalapítója, David Ben Gurion Izrael „alapító atyja” és első miniszterelnöke, Jichak Rabin a hatnapos háború vezérkari főnöke, később Izrael miniszterelnöke és Menachem Begin Izrael miniszterelnöke aki 1978-ban békét kötött Egyiptommal.

Ez a kizárólag férfi politikusokból álló lista a közvélemény ellenérzésével találkozott. Különösen a női hírességeket hiányolták. A tiltakozás hatására az Izraeli Nemzeti Bank négy női tagot delegált a bankjegy-bizottságba, ahol újratárgyalták a kérdést. Az eredmény meglepő lett. A bizottság döntése szerint mind a négy bankjegyen költő portréja lesz látható, két férfi és két nő, politikus egy sem lesz. A húsz sékelesen Rakhel, az ötvenesen Saul Csernyihovszki, a százason Lea Goldberg és a kétszázason Natan Alterman képe fog megjelenni.