Kis fény is nagy sötétséget tud elűzni, fogalmazott Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a hanukia lángjainak meggyújtásánál – olvasható a dehir oldalán.

Hanuka nyolcadik napján Debrecenben is megtartották a nyilvános gyertyagyújtást a Bajcsy-Zsilinszky és Piac utcák sarkán. Az eseményen beszédet mondott Puskás István is. Az alpolgármester hangsúlyozta: a debreceni az ország legnagyobb zsidó közössége. 

Örömünkre szolgál, hogy a közösség városunk aktív része. Ezt a mai ünnep is megmutatta, hiszen más felekezetű debreceniek is megállnak a hanukai gyertyák előtt – fogalmazott Puskás István. – Ez ugyanis a zsidóság számára ugyanúgy a remény ünnepe, mint ahogyan az advent a keresztényeknek.

Köves Slomó, az EMIH Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija elmondta:

Mindannyiunk mögött ott van egy közel két év, ami az egész világot és a mi életünket is megváltoztatta. Fantasztikus érzés, hogy újra itt tudunk lenni és szabadon tudjuk ünnepelni a hanukát – mutatott rá a vezető rabbi. Magyarországon 24 éve van lehetősége a zsidó közösségnek arra, hogy a hagyományait a szabadban, szabadon, nyilvánosan is megélhesse. Egy kis láng is sokáig ég, kifejezi, hogy a jó cselekedeteknek nagy ereje van. Kis fény is tud nagy sötétséget elűzni – fogalmazott Köves Slomó. 

A rabbi hozzátette: az elmúlt években lendületet kapott a zsidó közösségi élet Debrecenben. Ez köszönhető többek között Papp László polgármesternek is, aki nagy nyitottsággal fogadja a közösség fejlődését. Ennek fokmérője az is, hogy

hamarosan új zsidó közösségi ház fog nyílni a városban, benne egy kóser étteremmel. Köves Slomó szerint ez a város minden polgára számára gyarapodás lehet.

 

Az EMIH a fővárosi helyszínek mellett vidéken is fényt gyújtott, a köztereken felállított hanukiákon.