A legutóbbi Izrael-ellenes ENSZ-határozat miatt Izrael hazahívta a nagykövetét.

Izrael hazahívja új-zélandi nagykövetét, amiért a szigetország kormánya támogatta az ENSZ legutóbbi Izrael-ellenes határozatát. A helyi zsidóság azonban arra kérte a két ország vezetőit, hogy állítsák helyre az együttműködést és Izrael állama továbbra is tartsa nyitva a nagykövetséget Wellingtonban – írta az Arutz Sheva.

Új-Zéland zsidó tanácsának szóvivője, Juliet Moses nyilatkozatában hangsúlyozta: az izraeli nagykövetség kiemelkedő szereppel bír a helyi zsidóság életében. „Támogatja és népszerűsíti a zsidó fesztiválokat, kulturális eseményeket, valamint a két ország közötti üzleti kapcsolatokat is megkönnyíti. A más vallású csoportokkal való kapcsolattartásban is kulcsszerepet tölt be egész Új-Zéland szerte” – fogalmazott a szóvivő.

„Új-Zéland külügyminisztere, Murray McCully elmondása szerint Itzhak Gerberget egyeztetés céljával hazahívták. Az új-zélandi zsidó közösség viszont reméli, hogy további lépésekre nem fog sor kerülni és mindkét kormány tenni fog annak érdekében, hogy az izraeli nagykövetség nyitva maradjon a jövőben” – tette hozzá Moses.

zsido.com

Kép forrása: GCH Aviation