A Carmel étterem 30 éve várja a vendégeket a budapesti zsidó negyed szívében, a Kazinczy utcában. Február óta Klopfer Dávid és Preiszler Dániel vették gondozásba a kétszintes éttermet. A két közgazdász végzettségű fiatalember az elmúlt 6-8 évben a zsidó közösségen belül, illetve  kóser élelmiszeriparban dolgoztak, és nagy kihívásnak, egyben nagy lehetőségnek is tekintik, hogy a Carmel tulajdonosa bizalmat szavazott nekik.

Céljuk, hogy megismertessék az éttermet a „nem érintett” vendégekkel is: „Szeretnénk, hogy a Kazinczy utcában található éttermekkel színvonalban, ételekben és népszerűségben egyenlő partner legyen a Carmel, és bárki, aki erre jár, szívesen válasszon minket akkor is, ha nem kósert akar enni” – magyarázza Klopfer Dávid. Ezért az étlapot úgy alakították ki, hogy az izraeli ízvilág és saláták mellett helyett kapjon a magyar zsidó gasztronómia, valamint olyan különlegességek, mint a steak vagy a bárány is.

Az étterem patinás belső tere modernizáláson esett át: új bútorok és belső elrendezés várja az érdeklődőket. A két vezető, „jó gazda módjára” jelen vannak a konyhán és az étteremben. Mivel ők szervezik a kóser húsvágást is Magyarországon, ismerik az alapanyagok útját a termelőktől a felhasználásig.

Az étterem kósersági felügyeletéről a Budapesti Orto­dox Rabbinátus vezetője, Ober­lan­der Báruch rabbi gondoskodik. „Nagyon jó szakemberekkel tudunk dolgozni mind a konyhán, mind a pincérek részéről” – mondja Preiszler, külön kiemelve Szabó Ariellát, a csoportokat koordináló és az ételek minőségéért felelős munkatársat, aki autentikus izraeli-magyar gasztronómiai tapasztalatát is az étterem szolgálatába állítja.

A közösség tagjait kedvezményekkel és különleges rendezvényekkel várják – legutóbb például Oberlander Gitty esküvőjén kóstolhattuk meg szakácsaik remekét – tudtuk meg a vezetőktől: „Örömmel várunk minden megkeresést a carmel@carmel.hu email címen.”