A második világháború óta először.

Két új Tóratekercset kapott múlt héten a prágai Régi-Új Zsinagóga – a második világháború óta most először. A tekercsek a prágai zsidó közösség adományainak köszönhetően jutottak el az intézménybe Izraelből.

Az átadó ünnepség keretein belül a közösség vendégei és tagjai közül néhányaknak lehetőségük volt arra is, hogy az utolsó betűk némelyikét saját kézzel írják a lapokra. A Jerusalem Post által közzé tett felvételeken jól látható, hogy az örömteli eseményt a résztvevők utcai tánca kísérte.

„Évekkel azután, hogy a Tórákat megsemmisítették és elégették, rabbijával együtt a közösség egy új Tóratekercset ünnepelhet. Ez a prágai zsidó közösség fejlődésének egyik legkifejezőbb eseménye” – mondta Frantisek Banyai, a Prágai Zsidó Közösség helyettes vezetője.

A cseh főváros Régi-Új Zsinagógájának épületét több mint 700 éve építették, és Európa egyik legrégebbi zsidó imaháza. A helyszín nemcsak a cseh zsidó közösség életében tölt be fontos szerepet, az országba látogató turisták körében is népszerű úti cél.

A második világháborút megelőzően 125 000 zsidó élt a mai Cseh Köztársaság területén, azonban 80 000 főt meggyilkoltak a háború idején. Becslések szerint ma megközelítőleg 15-20 000 zsidó él az országban.

zsido.com          

Kép forrása: Jerusalem Post