A speciális fólia megakadályozza, hogy az üvegszilánkok az utastérbe jussanak.

Júdea és Somron zsidó lakóit, az arab városrészeken áthaladó jeruzsálemi tömegközlekedési eszközöket, illetve a Negev-sivatag beduinok által lakott régióin átutazó autósokat gyakran dobálják meg kövekkel és betondarabokkal az utak szélén, vagy magaslatokon megbújó támadók. A kődobálás már számos halálos balesethez és súlyos sérüléshez vezetett.

Egy új izraeli találmány éppen az ilyen merényletek ellen vértezi fel a gépjárműveket. Jáákov Steiman, a Holonban működő Meteor Lamination cég vezetője szerint termékük életeket ment, és biztonságosabbá teszi a veszélyes utakon való közlekedést. A védelmet egy 350 mikron vastagságú, járműablakra ragasztható fólia jelenti, mely nem engedi, hogy a kövek és nyomukban az üvegszilánkok az utastérbe jussanak. A terméket kemény tesztelésnek vetették alá, és mindannyiszor kifogástalanul vizsgázott. A terrortámadások mellett a fólia az autótolvajok ellen is védelmet nyújt, továbbá visszaveri az UV-sugárzást.

A veszélyes környékeken élők jelenleg ingyen cseréltethetik járműveik ablakait törhetetlen műanyagra. Ez a megoldás azonban nem tökéletes, mert a törhetetlen polikarbonát anyag idővel bemattul, ami zavarja a kilátást és emellett az autó esztétikai értékét is csökkenti. E problémákat az új fólia kiküszöböli.

Az új találmány megvásárlását egyelőre nem támogatja az állam, de a cég közleménye szerint a veszélyeztetett területeken élők számára jelentős kedvezményt biztosítanak.

zsido.com

Forrás: Arutz7