Míg a világot bejárják az üresen kongó jeruzsálemi nevezetességek fotói, addig a városi hatóságok megpróbálják kihasználni ezeket a nyugodt hónapokat, hogy fejlesztéseket valósítsanak meg az egyébként zsúfolt helyszíneken.

A felújítási munkák mellett létrehoztak egy új, szabadtéri régészeti kiállítást is, az óváros zsidó negyedének főutcája, a Kárdo mellett, a Hájehudim utcában. Itt 180 olyan leletet láthatunk egybegyűjtve, melyek többségét eddig szétszórva, különböző helyszíneken tekinthettünk meg. A kiállított tárgyak a város különböző történelmi korszakain vezetik keresztül a látogatókat.

“Az új kiállítás betekintést enged a zsidó negyed területének egykori lakó-, vallási- és középületeinek pompájába. A látogatókat bizonyosan lenyűgözi a leletek változatossága és gazdagsága. Megtekinthetnek római, bizánci és a keresztes korból származó oszlopokat és épületelemeket, illetve a középkortól a modern időkig terjedő periódusokból származó, díszített tárgyakat” – mondta Rávit Nanner-Soriano, a kiállítás kurátora.

A kiállítást a Jeruzsálemért felelős minisztérium, az Izraeli Régészeti Hatóság, a jeruzsálemi polgármesteri hivatal, valamint az óváros és a keleti városrész fejlesztéséért felelős vállalt közösen hozta létre a “Gyönyörű város” elnevezésű program keretében. E kezdeményezés célja, hogy az óváros zsidó negyedének megjelenését és turisztikai infrastruktúráját magasabb szintre emelje. A beruházásokat két évvel ezelőtt kezdték meg Avner Szimon építész vezetésével. Eddig 1.5 millió sékelt (135 millió Ft) használtak fel. A költségek egy részét adományozók állják, és így volt ez a jelenlegi kiállítás esetén is, melyet az Evjátár család, valamint a Siebenberg Ház magánmúzeum támogatott.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Rafi Perec rabbi, Jeruzsálemért felelős miniszter, Mose Leon, a város polgármestere és Dr. Orit Sámir a régészeti hatóság képviselője.

“Jeruzsálem összeköti dicső múltunkat a jelennel, és betekintést ad a jövőbe. Sokat fektetünk az óváros fejlesztésébe, megközelíthetőségébe és korszerűsítésébe. Most, a koronavírus és a gazdasági válság idején, meghívom Izrael polgárait, hogy jöjjenek el Jeruzsálembe és töltsenek itt időt, erősítsék a fővárost és élvezzék a jeruzsálemi vakációjukat” – mondta a miniszter. A város polgármestere a következőt fűzte hozzá: “Kihasználjuk ezt a ritka alkalmat, amikor a munkálatokat nem zavarja több milliónyi turista, akik évről-évre látogatást tesznek nálunk. Reményeink szerint hamarosan egy új, korszerűsített és megszépített helyen fogadhatjuk őket”.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost