Egy izraeli vállalat új lehetőségre lelt az elektromos járművek kiselejtezett akkumulátoraiban, és töltőállomásokon energiatárolóként telepítette őket, amelyek a működő járművek energiacelláinak feltöltésére szolgálnak – írja a nocamels.

A Sparkion nevű cég alelnöke Elad Halperin a lapnak elmondta: a megoldása ötvözi a fenntarthatóságot és a megfizethetőséget, mivel az újrahasznosított akkumulátorok kapacitása még mindig az újabb társaik 80 százalékát teszi ki, de az áruk fele annyi.

Az akkumulátorokat egy nagy konténernyi egységben helyezik el, ahol a Sparkion saját technológiája lehetővé teszi, hogy mind a zöld energiából, mind az elektromos hálózatból töltsék őket. Az akkumulátorok ráadásul csúcsidőn kívül is tölthetők a hálózatról, ami csökkenti mind a töltőállomás, mind az azt használó járműtulajdonosok költségeit.

Halperin elmagyarázta, hogy a folyamat nem merül ki abban, hogy a régi akkumulátorokat egyszerűn összekapcsolják egy új energiaforrás létrehozásához, mivel az egyes akkumulátorok között különbségek vannak, amelyeket figyelembe kell venni, össze kell hangolni.

A vállalatot 2019-ben alapították, de csak másfél évvel ezelőtt kezdte meg kereskedelmi tevékenységét. Jelenleg a Sparkion az északi országokban terjeszkedik, ahol az elektromos járművek egyre inkább általánossá válnak. Norvégiában a 2023-ban eladott új autók 82 százaléka volt elektromos.

 

Megszakítás