A Hula-völgyben található épületet az egykori kanadai miniszterelnökről, Stephen Harperről nevezték el.

Az izraeli Hula-völgyi természetvédelmi terület – melynek madármegfigyelő állomásáról nemrégiben számoltunk be – korábbi, hangár-jellegű központi épülete helyett kapta a vadonatúj, legmodernebb technikával felszerelt, 37.3 millió dolláros centrumot. A 3000 négyzetmétert lefedő belső terekben a virtuális valóságot létrehozó eszközök segítségével átélhetjük, milyen érzés madárként repülni, 18 négyzetméteres, interaktív digitális falon ismerkedhetünk a vonuló madarak szokásaival, böngészhetjük a Hula-völgy három dimenziós digitális modelljének a helyszínről folyamatosan érkező adatok alapján folyton változó képét, vagy beülhetünk a 220 főt befogadó, hatalmas projektorral felszerelt auditóriumba, hogy megtekintsünk egy-egy érdekfeszítő filmet, vagy előadást.

Az épület az izraeli Zsidó Nemzeti Alap (Keren Kájemet leJiszráel), valamint kanadai társszervezetének közös projektje, létrehozása tíz évet vett igénybe. Nevét Kanada 2006-2015 között működő miniszterelnökéről, Stephen Harperről kapta. A Zsidó Nemzeti Alap nemzetközi szárnyának elnöke, Daniel Atar szerint: „A Hula-tó nemcsak a vándormadarak, de a világ különböző tájairól érkező turisták által is igen kedvelt célpont. Ez az új és csodálatra méltó központ még több látogatót vonz majd, ezzel javítva a Gálil (Galilea) északi részének gazdaságát”.

A névadó Stephen Harper azt mondta: „Ez a nemzeti park a helyreállítások történetének egyik legnagyszerűbb példája… Hatalmas megtiszteltetés, hogy ezt a központot rólam nevezték el.”

Pelikánok a Hula-völgyben

Az épület nem rendelkezik hivatalos zöld minősítéssel, bár egyes elemei, például a fűvel fedett tető megfelel a minősítéshez szükséges előírásoknak. A Hula-völgyi természetvédelmi terület, melynek tavát a huszadik századi mocsárlecsapolások után mára részlegesen helyreállították a Közel-Keleten élő, illetve az éves vándorlásaik során a Közel-Keletre érkező madarak egyik legfontosabb célpontja és átmeneti élőhelye.

zsido.com

Forrás: TOI